Obilježena 26. godišnjica smrti Marijana Šokčevića Šokca

Hrvatska i Sisačko-moslavačka županija uvijek će odavati počast takvim ljudima

629

Temeljni ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Budaševo organizirao je obilježavanje 26. godišnjice smrti Marijana Šokčevića Šokca, ratnog zapovjednika pratećeg voda 57. SAMB-a, prve dragovoljačke postrojbe HV-a.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Budaševu na Trgu koji nosi ime Marijana Šokčevića. Predsjednik UHDDR-a Temeljnog ogranka Budaševo Zdravko Vasilik, podsjetio je kako je Marijan Šokčević ranjen 19. rujna 1995. u Hrvatskoj Kostajnici, a od težine ranjavanja preminuo je u sisačkoj bolnici 28. rujna iste godine.

„Nalazimo se 26. godinu na godišnjicu smrtnog stradavanja Marijana Šokčevića Šokca. Ne zato jer je to neki red ili procedura, već je to u nama, naša dužnost. On je bio naš zapovjednik i prijatelj. Rijetko koje ovako malo mjesto se može pohvaliti s tako velikim brojem hrvatskih dragovoljaca, branitelja. Najzaslužniji za to je upravo Šokac. On je već kao prvi predsjednik HDZ-a u Budaševu, već u počecima kada se vidjelo da će doći do oružanog sukoba i teške agresije na Hrvatsku, organizirao svoje sumještane, prijatelje, ljude ovdje u Budaševu i zajedno s njim smo se uključili u obranu. Njegova je zasluga u obrambenom ratu u Hrvatskoj izuzetno velika. Među prvima se uključio u obranu i ovdje i u Komarevu, na prvoj crti bojišnice. Velik broj nas je bio s njim u Komarevu. Rijetko koje mjesto imalo je takve veličine. Nažalost, u posljednjoj akciji u Domovinskom ratu je poginuo.“

Uz obitelj pokojnog Šokčevića, predstavnike braniteljskih udruga, hrvatske branitelje, suborce i mještane Budaševa,  počast Marijanu Šokčeviću i ostalim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na obilježavanju odao je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić:

“Rujanskih dana svake godine prisjećamo se junaka, heroja Domovinskog rata kao što je bio Marijan Škočević Šokac, jedan od pokretača i organizatora obrane u svom Budaševo, a isto tako istaknuti branitelj kroz cijeli Domovinski rat. Hrvatska i Sisačko-moslavačka županija uvijek će odavati počast takvim ljudima. Bez takvih ljudi Hrvatske ne bi bilo.”

Nakon odavanja počasti u Budaševu i na Gradskom groblju u Sisku, u Hrvatskoj Kostajnici otkriveno je novo spomen obilježje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime