Obilježena 30. godišnjica ustrojavanja 74. samostalnog bataljuna Petrinja

Postrojba koja je tijekom cijelog Domovinskog rata očuvala nepromijenjenu crtu obrane

213

U Petrinji je u petak, 8. listopada obilježena 30. godišnjica ustrojavanja 74. samostalnog bataljuna Petrinja.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te civilne žrtve iz Domovinskog rata kod spomen-obilježja uz novi prostor Udruge kod bivšeg Željezničkog kolodvora Petrinja, a nastavljeno svetom misom u župnoj crkvi svetog Lovre.

O ratnom putu 74. samostalnog bataljuna govorio je Zvonimir Martinović:

“U selu Petrovec, prema zapovjedi pukovnika Bože Budimira, 24. rujna 1991. godine formirano je Zapovjedištvo svih snaga obrane Petrinje koju su vodili Drago Krpanić i Željko Hosi. Jedan od zadataka ovog Zapovjedništva bilo je formiranje nove postrojbe 74. samostalnog petrinjskog bataljuna u selu Dužica. Organizirano je okupljanje pripadnika petrinjskog ZNG-a, dopunskih mobilizacijskih snaga pa i dragovoljaca iz drugih gradova.

Postrojba 74. samostalnog petrinjskog bataljuna tijekom cijelog Domovinskog rata očuvala je nepromijenjenu crtu obrane. 74. samostalni petrinjski bataljun djelovao je do 31. ožujka 1992. godine kada su kompletna tehnika i ljudstvo prešli u sastav novoformirane 162. brigade Zrin.”

Predsjednik Udruge ratnih veterana – Veterana Domovinskog rata Grada Petrinje i zapovjednik 74. samostalnog bataljuna Petrinja Zlatko Iskrić izrazio je ponos na svoju postrojbu:

“Biti zapovjednik bila je i odgovornost sačuvati ljudske živote. I mi smo, nažalost, imali 11 poginulih, ali u većini slučajeva smo uspjeli ljude sačuvati. Nikada nismo slali ljude tamo gdje nismo bili sigurni da ćemo polučiti uspjeh i na to sam najviše ponosan.”

Zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje Ivan Prskalo naglasio je da mu je izuzetna čast biti na ovom obilježavanju:

“Dali ste najvrijednije što ste mogli. Ponudili ste svoje živote u zalog svojoj Domovini. Nema veće stvari! Ovaj grad i naša Domovina su krvlju natopljeni. Branile su se ovdje naše nacionalne vrijednosti, ali ovdje se branila i civilizirana Europa.”

Budite ponosni i budite dugo živi i sretni, poručio je Prskalo.

Obilježavanju je nazočio zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske:

“Vi ste definitivno, povijest će pokazati, najveći heroji koje je Hrvatska u svojoj povijesti ikada imala. Vi ste ostvarili slobodu. Zbog vas mi danas ovdje ponosno stojimo pokraj hrvatske zastave.

Hrvatska je zemlja priznata u svijetu, stvorena na muci i krvlju hrvatskih branitelja. Na tome vam neizmjerno hvala, na tome vam se duboko klanjam.”

Obilježavanju su nazočili i izaslanik ministra obrane pukovnik Krešimir Kršinić i izaslanica ministra hrvatskih branitelja viša stručna savjetnica Helena Kostelac.

U sklopu programa obilježbe postavljena je u prostoru Udruge izložba ratnih fotografija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime