Obnova na Banovini sve intenzivnija

U Petrinji novi Ured za obnovu

108
Foto: Stožer civilne zaštite

U Petrinji je održana sjednica Stožera civilne zaštite za sanaciju šteta od potresa kojoj su nazočili gradonačelnici i načelnici stradalih gradova i općina Sisačko-moslavačke županije.

Svi mahom reizabrani na nedavnim izborima osim gradonačelnika Gline i gradonačelnice Petrinje kojima je ovo prvo sudjelovanje u radu Stožera. Sjednici je nazočio prvi puta kao župan, donedavni dožupan Ivan Celjak.

Razgovaralo se o brojnim temama, a predsjednik stožera Tomo Medved izvijestio je čelnike gradova i općina o svim aktivnostima pružanja pomoći stanovništvu u proteklom periodu a posebno o obnovi koja je započela.

Tako je istaknuo da je do sada uklonjeno 117 objekata koji su predstavljali opasnost za građane, a trenutno ih se uklanja još 20.

Pregledano je 39.208 objekata stradalih u potresu, zaprimljeno je 8587 zahtjeva za obnovu te 6782 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu.

Foto: Stožer civilne zaštite

Do sada je obnovljeno 70 kuća, trenutno se radovi obavljaju na njih  još 150. Radove izvode 22 tvrtke od čega njih 6 s prostora Sisačko-moslavačke županije. Unutar nekoliko dana biti će potpisani ugovori za obnovu dodatnih 3000 kuća.

Jedan od zajedničkih zaključaka Stožera civilne zaštite, podržan i od strane gradonačelnika i načelnika općina vezan je na mjeru kojom je Vlada RH oslobodila kućanstva plaćanja električne energije nakon potresa. Naime, jedinstven stav Stožera upućen je prema Vladi kako bi donijela Odluku da kućanstva čiji su objekti označeni žutim i crvenim oznakama za lipanj oslobodi plaćanja električne energije.

Foto: Stožer civilne zaštite

Novi Ured za obnovu u Petrinji
Pored dosadašnjeg Ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Petrinji je od srijede, 9. lipnja započeo s radom i međuresorni Ured za obnovu na adresi Trg Stjepana Radića 8. U uredu je moguće dobiti sve informacije vezane za obnovu, podnositi zahtjeve za obnovu i obaviti sve druge poslove koji se tiču obnove. Brojevi telefona u Uredu su 044/555-292  i 044/555-298.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here