Obredi Velikog petka u sisačkoj katedrali

137

 

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, na Veliki petak 19. travnja u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, obrede Muke Gospodnje. Uz biskupa u obredima je sudjelovao i generalni vikar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, đakon Ivan Ćorić, bogoslovi te brojni vjernici.

Nakon izvještaja o Isusovoj muci i smrti iz Evanđelja po Ivanu, koji su na otpjevali vlč. Robert Jakica i bogoslovi Fran Bijelić i Kristijan Pezić uz pratnju Biskupijskog zbora pod ravnanjem prof. Jelene Blašković, prigodnom homilijom okupljenima se obratio preč. Karača istaknuvši kako je Crkva danas u velikoj šutnji. „Crkva Kristova, to smo mi sabrani ovdje večeras na spomen Kristove mukem osjećamo se kao zatečeni, svjesni da ne možemo dokučiti strahotu, ali i izvanrednu uzvišenost ovoga trenutka i Božje veličine. Muka, smrt i Uskrsnuće Isusa iz Nazareta može se promatrati kroz razne vidike. Jedan od manje spominjanih segmenata Vazmenog trodnevlja je izuzetna količina nježnosti koja se pojavljuje u tom surovom događaju. Prepuna dirljive nježnosti i ljudske topline je Isusova velikosvećenička molitva, njegov govor na Posljednjoj večeri u kojoj pokazuje svu svoju ljubav prema Ocu i prema onima koje mu je Otac darovao. Pranje nogu učenicima je osobit znak ljubavi, a žrtva Šimuna iz Cirene pak je trenutak u kojemu čovjek odlučuje pomoći bratu čovjeku nositi njegovu muku. Još nježnija je gesta žene nazvane Veronika koja se usudila istrčati pred razularenu masu i vojnike izvršitelje smaknuća, da bi Isusu otrla lice i omogućila mu da izdrži do kraja“, rekao je katedralni župnik te dodao kako je od svih posebno izvanredan trenutak i primjer nježne brige za čovjeka, briga raspetog Krista za svoju majku.

VEZANE VIJESTI
Tradicija Velike subote, dana prije najvećeg kršćanskog blagdana

Na kraju propovjednik je rekao kako mi na žalost danas živimo u vremenu očitih grubosti. „Živimo u vremenu u kojemu je sve manje dobrote, brige i ljubavi prema drugima. Živimo u vremenu u kojemu se blagost smatra slabošću, a sućut i razumijevanje nerazboritošću. U takvom vremenu živimo i stoga je na nama kršćanima da u ovaj surovi svijet unesemo ljepotu, da unesemo nježnost. Ne bojmo se pokazivati ljubav i dobrotu prema bližnjima“, rekao je Karača.

Uslijedilo je klanjanje križu, za vrijeme kojega je zbor pjevao korizmene napjeve što je doprinijelo snažnom iskustvu sjedinjenja s Isusovom patnjom.

VEZANE VIJESTI
Održan svećenički dan Sisačke biskupije u Sisku

foto:Sisačka Biskupija

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here