Od četvrtka će građani EU digitalnu COVID potvrdu moći preuzeti u ljekarni

Potvrda će se moći preuzeti u tiskanom obliku ili poslana na adresu elektroničke pošte korisnika

475
Foto: HZZO

Uključivanje ljekarnika i ljekarni u proces imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja, naročito u ruralnim i depriviranim sredinama što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva. Prvi korak u proces uključivanja je integracija ljekarni u mrežu ustanova koje će izdavati EU digitalne COVID potvrde.

EU digitalna COVID potvrda predstavlja administrativni dokument i dodatno sredstvo za slobodno kretanje unutar država članica Europske unije (nije putna isprava).

EU digitalna COVID potvrda se može izdati nakon što je zadovoljen jedan od sljedećih uvjeta:

cijepljenje prvom ili s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje je uredno evidentirano u središnjoj evidenciji cijepljenja u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu Republike Hrvatske (tzv. CEZIH sustavu);
negativni PCR ili brzi antigenski test na bolest COVID-19;
preboljenje bolesti COVID-19 koje je utvrđeno na temelju pozitivnog testa evidentiranog u središnjoj nacionalnoj evidenciji COVID-19 testiranja.

Od četvrtka, 29. srpnja hrvatski građani će moći u svojoj najbližoj ljekarni preuzeti EU digitalnu COVID potvrdu (EU DCC). Potvrda će se moći preuzeti u tiskanom obliku ili poslana na adresu elektroničke pošte korisnika. Dostatno je predočiti iskaznicu zdravstveno osigurane osobe ili osobnu iskaznicu na osnovu koje će ljekarnik ili farmaceutski tehničar upisom osobnog identifikacijskog broja građana (OIB) u web aplikaciju preuzeti COVID potvrdu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime