Od danas obavezna uporaba zimske opreme na motornim vozilima

1060

U prosincu 2013. godine Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo je Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.), u kojoj se navodi da je zimska oprema obvezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2015. godine do 15. travnja 2016. godine. 

Prema Odluci, obvezna uporaba zimske opreme, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, cestarske službe, ovisno o vremenskim uvjetima mogu uvesti zimske uvjete prije ili/i nakon tog razdoblja u slučaju snijega ili poledice. Tada je obvezna zimska oprema sukladno spomenutoj Odluci.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do 5.000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom koje nema propisanu opremu.

Iako su ovog tjedna temperature zraka bliže ljetnim, nego zimskim uvjetima, ipak od danas kreće obavezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Dakle, ako već niste, krajnje je vrijeme da kupite nove zimske gume, izvučete stare iz garaže ili podruma i nađete vulkanizera koji će ih zamijeniti.

Naravno, nije dovoljno samo staviti zimske gume, potrebno je i provjeriti antifriz, akumulator, ispravnost brisača i svjetala te tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.

Dolaskom zimskih uvjeta potrebno je kod sebe imati sprej za odmrzavanja bravica i nikako pri niskim temperaturama nije poželjno povlačiti ručnu kočnicu. Bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i manju lopatu uvijek držite u vozilu. I naravno, prilagodite svoju vožnju vremenskim uvjetima na prometnicama.

Siguran i sretan put!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here