Od ponedjeljka štrajkaju i učenici!

Učenici najavili štrajk u četiri županije

5461

Štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja!

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je školama poslana uputa o mogućim načinima nadoknade nastave. U uputi stoji da Ministarstvo u ovom trenutku ne razmatra mogućnost produljenja nastavne godine, ali se od škola očekuje da samostalno odluče o načinu nadoknade prema mogućnostima koje su ponuđene u uputi Ministarstva, a „imajući u vidu najbolji interes učenika“. MZO je školama ponudio nekoliko opcija nadoknade nastave. Sindikati pregovaraju, roditelji podržavaju ili se bune… A učenici?

Na e-mail redakcije Portala osijek031 javila se i jedna učenica, a njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

„U ovom tekstu želim prvenstveno obavijestiti učenike o tome da već od ponedjeljka počinje štrajk i nas učenika.

Piše vam učenica koja je ogorčena štrajkom prosvjetnih radnika. Ili konkretno profesora koji meni predaju. Štrajkaju zbog niskih plaća, zar ne? Da, da, baš zbog toga nam žele oduzeti naše praznike. Kažu zaslužuju veću plaću, čime? Čime je zaslužuju? Jesu li u bilo kojem trenu pomislili zašto baš oni zaslužuju veću plaću? Ne, nisu naravno, ali jednako tako su i oni roditelji, koji bjesne na profesore i učitelje koji predaju njihovoj djeci jer štrajkaju i zakidaju znanje njihove djece.

Zaslužuje li se veća plaća tako što uletite u razred i kažete otvorite tu i tu stranicu, prepišite i gotovi smo za danas? Pa se onda začude lošem uspjehu djece na testu. Zar profesor/ica koji/a dolazi pod utjecajem alkohola na sat zaslužuje veću plaću iako mu/joj je već viša od 6.000,00 kn. Isti ti koji sada štrajkaju ulijeću na sat bjesni pa djeci govore kako su mentalno bolesni i poremećeni. Ali ono je ipak profesor i zaslužuje veću plaću, zar ne?

Ništa od navedenog nije izmišljeno iz učeničke glave nego je samo izneseno u javnost jer je i nama učenicima prekipjelo šutjeti i trpjeti njihov na jedan način teror. Knjige smo mogli sami kupiti i prepisati kako oni kažu “Zapišite što mislite da vam je važno.”. I time oni zaslužuju veću plaću. Ma dajte im, zašto ne, ali pokušajte razmisliti prvo zar ju oni zaista zaslužuju.

Učenici su se digli na noge i krećemo sa štrajkom od ponedjeljka 11. studenog 2019. godine. Županije koje štrajkaju su sljedeće: Osječko-baranjska, Splitsko- dalmatinska, Zagrebačka i Šibensko-kninska.

U ime svih učenika zahvaljujem našem krasnom Ministarstvu obrazovanja koji nas je dovelo do toga da nam oduzmu zimske praznike koje trebamo provesti u krugu obitelji isto kao i sve vikende. Zahvaljujemo našoj ministrici i predsjednici što se nisu niti jednom zapitali kako se učenici osjećaju.

Hvala Vam veliko svima. I onda ćemo nakon svega mi dobiti drvlje, kamenje i neopravdane sate na našu grbaču. Ali nema veze želimo da sljedeće generacije ne prolaze kroz ovakve dileme i terore.
Ne damo svoje zimske praznike. Ne damo svoje vikende. Ne damo svoje blagdane.“

Hoće li se prijetnja ostvariti, saznat ćemo vrlo brzo. Jedini problem je što učenici nemaju sindikat. Ali tko zna, možda se i to u budućnosti promjeni.

 

1 KOMENTAR

  1. Učitelji i nastavnici štrajkaju zbog “dostojanstva”? Kakvo im je dostojanstvo ako moraju provoditi “kozmetičku” (čitaj lažnu) reformu i pritom šutjeti jer žele veće plaće uz podršku MZO? Kakvo im je dostojanstvo ako ih je 2.600 potpisalo peticiju za odgodu frontalne primjene reforme, a sada, da dobiju veći koeficijent, tih 2.600 i njihov sindikat šute o tome? Kakvo im je dostojanstvo ako im ne smeta da se za 100 milijuna kuna kupuje tablet računala koja neće koristiti, koja im povećavaju obim poslova i kojima ništa bolje neće naučiti učenike nego što to čine dobrom tradicionalnom nastavom, a o tome moraju šutjeti? Kakvo je dostojanstvo učitelja i nastavnika ako prešutno podržavaju to što MZO šikanira njihove profesore na pedagoškim akademijama i stručnjake sa sveučilišta koji su kritizirali kvazireformu MZO, a sve kako bi ih MZO podržalo u zahtjevima za veće koeficijente? Kakvo je dostojanstvo nastavnika koji već danima zanemaruju svoje učenike i njihove roditelje te porezne obveznike koji će im platiti 100 milijuna kuna za dosadašnje dane u štrajku?

    A kakvo je dostojanstvo učenika kojima je očito da je njihovom učitelju/učiteljici i nastavniku/nastavnici važnije inatiti se za 200-tinjak kuna mjesečno nego li ih poučavati i odgajati? Mnogima su njihovi učitelji/nastavnici bili draži od vlastitih roditelja! Kakvo je dostojanstvo roditelja koji ne može u sigurnosti škole ostaviti svoje dijete dok je na poslu, koji vidi da mu dijete ne dobiva znanje koje je zaslužilo te kojem je očito da ovakvo ponašanje učitelja/nastavnika nema na djecu pozitivan odgojni učinak?

    Zar učitelji i nastavnici ne vide da ih se još više percipira kao lijenčine? Zar ne vide da se s produžavanjem štrajka na račun interesa djece sve više urušava dignitet njihove profesije u očima javnosti? Zar ne vide da je sve više roditelja i drugih građana koji njihovo ponašanje tumače kao oholost, neprimjerenu i nezasnovanu ljutitost i zavist? Zar im nije jasno da će primiti plaću za dane koje su proveli u neradu i zanemarujući interes djece? Ima li itko tko može s opravdanjem gledati da se djecu već po tko zna koji dan ne prima s radošću u školu, ne poučava gradivu kojeg trebaju svladati, ne odgaja, već uči cinizmu i goropadnosti? Napustili ste tuđu djecu, našu djecu? Gdje vam je pamet i poštenje? I još biste nastavili štrajkati do u nedogled!?

    Plaće učitelja i nastavnika jesu preniske, a ta je profesija desetljećima zapostavljana! Ali svaki protest ima svoju mjeru i prikladnu formu! Protestirajte na druge načine, postoje i druge vrste sindikalnih prosvjeda, a ne ovako očito na tuđu štetu, bez ikakve isprike i možda bez dovoljno srama!!!

    Štrajkajte do BožiČa! Mahnite roditeljima i djeci ispred Muzeja prekinutih veza! Pošaljite puse poreznim obveznicima ispred Muzeja iluzija! Zapjevajte “Ja sam bećar nad bećarima” u ponedjeljak kad dobijete plaću za svoje pjesničke uratke i dosjetke u štrajkačkoj kampanji!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime