Od Velike Gorice do Kvatrića uskoro tramvajem?

Projekt je napokon pokrenut

2264

Građani Velike Gorice godinama slušaju kako će se do metropole voziti tramvajem.

Gradnjom novog terminala Zračne luke Zagreb trebao je početi i projekt povezivanja Zagreba i Velike Gorice tramvajskom linijom. Projekt je to kojim se tim prometalom trebalo najprije prometovati do aerodroma, a zatim i do same Velike Gorice.

No, čini se kako bi se to napokon moglo i dogoditi! Naime, kako prenosi Jutarnji list, “Zagrebačka gradska uprava objavila je da će tvrtke Geoprojekt i Elektroprojekt za tri milijuna i 683 tisuće kuna izraditi projektno tehničku dokumentaciju za izgradnju tramvajske pruge od Kvaternikovog trga do naselja Velika Kosnica u blizini zračne luke ‘Franjo Tuđman’. Prema generalnom urbanističkom planu hrvatske metropole, nova tramvajska pruga povezala bi Kvaternikov trg i Veliku Kosnicu u ukupnoj dužini od 17 kilometara, odnosno 8,5 kilometara u prometnoj dužni s dva kolosijeka. U spomenutu dužinu nisu uračunati mogući nastavci pruge od Velike Kosnice do Gradskog stadiona u Velikoj Gorici i zagrebačke Zračne luke.”

VEZANE VIJESTI
Jedan od ZET-ovih tramvaja se 'zacrvenio' u čast vatrogascima

Prema projektu, predviđeno je 12 tramvajskih strajališta, a za novu trasu bi se preusmjerila linija broj 2 koja sada prometuje od Črnomerca do Savišća. Tada bi tramvaj broj 2 povezivao željeznički i autobusni kolodvor u Zagrebu s Velikom Kosnicom, odnosno zračnom lukom.

Hoće li i kada projekt zaživjeti, tek nam ostaje vidjeti. Odabran je ugovor s izvođačima projekta, a to je tek mala i prva stepenica prema konačnom cilju.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here