U organizaciji Društva „Naša djeca“ (DND) u Križu su proteklog vikenda održani jubilarni 20. „Kriški oblizeki“ poznati i kao Festival slastica Zagrebačke županije. 

Pred ocjenjivačkim sudom bilo je 189 slastica koje su se našle u konkurenciji za „najslađu“, a još četrdesetak slastica bilo je izvan konkurencije. Sve su one donirane, a prihod od njihove prodaje namijenjen je DND iz Križa koje za najmlađe prikupljenim sredstvima organizira besplatno učenje stranih jezika, radionice plesa i folklora, odlazak na razne smotre diljem Hrvatske i druge aktivnosti.
„Odvajamo djecu od svega onoga što za njih može biti opasno“, rekla je Ivana Posavec Krivec, predsjednica DND, podsjetivši da su Kriški oblizeki, početnim nazivom „Dobro je činiti dobro“, pokrenuti još 1994. godine i danas su najstariji festival slastica u RH.„Okupljamo se oko dobroga. Sve je krenulo u ratno vrijeme kako bismo pomogli braniteljima na ratištu, da se sjete topline doma, a danas pomažemo djeci“, dodala je Krivec.Laureat ovogodišnje izložbe je rođena Križanka udana u Varaždin, Nikolina Horvat Rabuzin. Uz nju, nagrađeni su autori još 12 slastica. Nikolina je, od tijesta za medenjake, izradila jestivi namještaj seoske sobe – zipku, škrinju i stolac.Festival u sklopu kojega su ekipe Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije pred posjetiteljima pripremale bučnicu otvorila je zamjenica župana Nadica Žužak čestitavši organizatorima na trudu i upornosti što već dva desetljeća organiziraju manifestaciju.„Prilika je ovo zahvaliti svima onima koji godinama s ljubavlju rade slastice te ih doniraju da bi se njihovom prodajom osigurala sredstva za humanitarne svrhe“, rekla je zamjenica Žužak.
Kuma ovogodišnje manifestacije bile je hrvatska atletičarka Andrea Ivančević.Foto: Zagrebačka županija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here