Održana prva mobilnost učenika i nastavnika ‘Zajedno u različitosti’

275

Prigodnim programom pod nazivom „Zajedno u različitosti“, u petak 08. prosinca završena je prva mobilnost učenika i nastavnika u okviru istoimenog projekta iz programa Erasmus+ K219 kojeg provodi OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani u suradnji s partnerskim školama iz Poljske, Rumunjske i Bugarske.

Tijekom sedmodnevnog boravka 17 učenika i 9 učitelja iz partnerskih zemalja sudjelovali su na oglednim satima i radionicama iz češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika ali i na nastavi iz ostalih predmeta. Sudjelovali su i na brojnim zajedničkim radionicama te sastancima, gdje su razmjenjivali iskustva kako bi poboljšali nastavne procese.


Svakodnevno poslije školskih sadržaja, gosti su imali priliku uživati u različitim zabavnim i društvenim sadržajima. Organiziran im je prijem kod načelnika Općine Lipovljani Nikole Horvata, predstavile su im se udruge nacionalnih manjina s područja Općine i KUD Lipa. Posjetili su Slovačku kuću, adventski sajam u Lipovljanima te gradove Kutinu i Zagreb.
Posljednji dan bio je rezerviran za zajedničko druženje sudionika i prigodni program koji su priredili učenici i nastavnici škole. Radnja predstave odvijala se u vidu putovanja kroz Bugarsku, Rumunjsku, Poljsku i Hrvatsku, a kroz slike željele su se prikazati znamenitosti, kultura i običaji svake od tih zemalja što je, kod svih prisutnih u ispunjenoj sportskoj dvorani škole, izazvalo posebno veliko oduševljenje, ali i emocije.


Jedan od ciljeva ovog projekta je i uvođenje inovativnih praksi u nastavu njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina, povećanje broja učenika koji polaze nastavu za nacionalne manjine te izrada udžbenika za učenike i priručnika za nastavnike jezika nacionalnih manjina. Upravo kroz suradnju i razmjenu iskustava s drugim školama koje provode slične programe za nacionalne manjine pridonijet će se razvoju novih i inovativnih praksi u provođenju nastave.

Projektom su planirana 4 transnacionalna sastanka i 4 transnacionalne mobilnosti. Sljedeći sastanak održati će se 7. i 8. ožujka 2018. godine, a transnacionalna mobilnost od 23. do 27. travnja 2018. godine u Bugarskoj.

Foto: OŠ Josipa Kozarca

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here