Oporbeni klubovi vijećnika u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije, (MOST, HSP-HSS, SDP i SDA) održali su danas, 6. ožujka konferenciju za novinare na kojoj je Mostov Milan Brigljević je istaknuo kako žele upozoriti na dvije stvari, korupciju u krugovima vladajućih za koju drži kako je postala normalan način ponašanja, što je oporbi potpuno neprihvatljivo te činjenicu kako se vladajući ponašaju kao da oporba ne postoji, ne obazirući se na demokraciju i norme prihvatljivog ponašanja. Iz tog su razloga, kako je rekao, konferenciju za novinare sazvali ispred zgrade Županije, umjesto u Županiji.

„Naime, mi smo uputili zahtjev u Županiju da nam osiguraju prostor za ovu konferenciju za novinare da bismo mogli kao klubovi oporbe u Skupštini održati konferenciju za novinare i kratak sastanak. Odbili su nas. Ovdje je odgovor pročelnika u kojem navodi da je taj prostor stalno zauzet tijekom radnog vremena te da ne postoji mogućnost da mi kao klubovi vijećnika oporbe na bilo koji način djelujemo u okviru prostora Županijske skupštine, iako smo prije mjesec dana imali jedan sastanak kojeg je sazvao predsjednik kluba HDZ-a po pitanju predlaganja pitanja za aktualni sat. Dakle, predsjednik Kluba HDZ-a može dobiti taj prostor, mi naravno ne možemo i to je čista diskriminacija oporbe. U ovom dopisu piše i kako ćemo jednog dana, kada Županija kupi ili iznajmi neki prostor, i mi moći koristiti te prostore“, rekao je Brigljević.

SDP-ova Karmela Gajdek je podsjetila kako je u zgadi Županije stranački sastanak za vrijeme predizborne kampanje održao i sadašnji dožupan Roman Rosavec dok još nije bio zaposlenik županije.

Brigljević je pak dodao i kako imaju nove elemente zbog kojih sumnjaju u korupciju.

„Svima je poznato da je župan putovao u Grčku i Ukrajinu. Rekao je kako su to bila privatna putovanja te kako su bili gosti HNS-a. Smatramo da župan ne može dobivati takve poklone ni od koga i to je i zakonski riješeno. Druga stvar, nedugo nakon toga na pretposljednjoj Skupštini donesena je odluka da se Zajednici sportskih udruga i saveza SMŽ dodijele dodatna sredstva za financiranje najma prostora za Nogometni savez županije. Pohvalno je da se pojačavaju sredstva za sport, sport je vrlo bitna aktivnost, međutim sada ostaje veliko pitanje u zraku je li to povezano s putovanjima župana u Ukrajinu i Grčku. Drugo pitanje koje se postavlja, je li taj najam i taj prostor u kojeg je sada smješten Nogometni savez, je li preplaćen i je li bilo pogodovanja, jer je taj prostor privatni te je u istom dijelu u kojem je Županijska uprava za ceste iznajmila svoj prostor. Je li to pogodovanja nekim podobnim privatnim iznajmljivačima, ne znam, to valjda netko drugi treba utvrditi“, smatra Brigljević.

Brigljević je rekao i kako je cijena tog najma, koliko im je poznato, oko 50 tisuća kuna godišnje što je, smatraju, jednostavno prevelika cijena, a čudnim drže i izmještanje Zajednice sportskih udruga i saveza SMŽ iz besplatnog prostora na sisačkom bazenu. Sve to, kazao je Brigljević, ukazuje na moguće nečasne radnje. „Očekujemo od nadležnih institucija da konačno krenu u ispitivanje koruptivnih postupaka u politici, jer je to uzrok sveg zla koje je snašlo našu domovinu“, zaključio je Brigljević.

HSS-ov Mijo Latin kazao je kako se nada da ovakva politika prema oporbi nije i politika HDZ-a te je najavio kako će župana prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa Upozorio je i kako su još prošli tjedan tražili od župana sazivanje  Stožera Stožer za zaštitu i spašavanje kojeg vodi dožupan Roman Rosavec, no kako se do danas taj Stožer nije sastao, niti su donesene ikakve mjere.

Dodajmo kako je upravo danas iz Sisačko – moslavačke županije stigla obavijest kako će u četvrtak, 8. ožujka biti održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije sa središnjom točkom dnevnog reda: „Informacije o stanju sustava obrane od poplava na području Sisačko-moslavačke županije“, a na kojoj će nazočiti i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime