PETRINJA „Budnica ponosa i slave“ održana po 19. puta

Sudionici Budnice obišli su crtu bojišnice tijekom VRO Oluja

105

Sudionici „Budnice ponosa i slave“obišli su ratnu crtu bojišnice koja se protezala tijekom VRO Oluja na petrinjskom području.

Ovo je bila 19. Budnica u nizu, podsjetio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović:

“Budnica je bila izuzetno posjećena, bilo je skoro 40 vozila u koloni. Bilo je dosta ljudi. Ono što posebno veseli je što je bilo djece i mladeži. Krenuli smo u 5:30 sati iz Budičine. Prošli smo kroz Budičinu, Taborište, Hrastovica, Donja Bačuga, Pecki, Cepeliš, Križ, Župić, Graberje, Glinska poljana, Slana, Vratečko, Novi Farkašić, Dumače, Donje Mokrice, Srednje Mokrice, Gornje Mokrice, Mala Gorica, Brest, Mošćenice, Drenčina i krug koji smo danas napravili iznosi 115 kilometara.”

Ispred izmještenog prostora Gradske uprave Grada Petrinje dočekala ih je gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes:

“Tog dana su neki oslobodili Petrinju i na tome vam od srca hvala, hvala svima na žrtvi koju su podnijeli, onima koji nas sada gledaju odozgora. Ali ima i mladih naraštaja i pozivam sve da zapravo upoznaju svoju djecu i da se ne zaboravi povijest i žrtva koju su naši živući branitelji podnijeli, ali naravno najveću žrtvu oni koji više nisu s nama. Borimo se i dalje za naš grad i danas su nam teške okolnosti. Nemojmo dignuti ruke od našeg prekrasnog grada. Borimo se i dajmo svi jedan mali obol, doprinos da obnovimo našu Petrinju i da revitaliziramo Petrinju i čitav kraj oko nje. Hvala vam još jednom od srca i sretan vam Dan pobjede I domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Petrinje.”

Sudionici Budnice predali su državni  barjak gradonačelnici Grada Petrinje Magdaleni Komes, a ratnom gradonačelniku Josi Dolencu, gradski barjak. Ratni gradonačelnik vrlo se emotivno prisjetio tog vremena:

“Uvijek se prisjetite svih događanja koja su prethodila ovome, prisjetite se progonstva. Sjećam se onoga jutra kada je pokojni župan Đuro Brodarac rekao spremaj se. Mi smo došli na posao i rekao nam je spremaj se, uzmi zastavu i idemo za Petrinju. Gledajući preko Kupe iz Vurota je bilo jedno, no kada smo došli u Mošćenicu i kada smo stizali prema Petrinji, to je bio jedan poseban osjećaj tada.

Gdje god smo prošli sve je bilo srušeno, zaraslo, dođete u centar, sve je bilo pusto i prazno, dio u ruševinama. I danas kada se provezete Petrinjom, nekako se ponovno vratimo u tu 1995. godinu. Ovaj nas je potres ponovno vratio natrag. Nakon 27 godina, Petrinja počinje ispočetka po drugi puta.“

U povodu Dana oslobođenja Petrinje i blagdana Preobraženja Gospodnjeg u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Slatini služena je sveta misa. Misu je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić. Biskup je posvetio crkvu i novopostavljeni oltar.

Misi su nazočili, između ostalih, zamjenik župana sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić i  gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes sa svojim zamjenikom Ivanom Prskalom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime