Ostojić: Hrvatska policija će pomoći u osiguranju Pape

194

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je u četvrtak u Sarajevu kako će i hrvatska policija pomagati u osiguranju predstojećeg pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini, a istodobno je potvrdio spremnost za dugoročnu suradnju s bosanskohercegovačkom policijom u cilju ispunjavanja sigurnosnih standarda kakvi su na snazi u Europskoj uniji.

“Što je sigurnije u BiH sigurnije je i za Hrvatsku”, kazao je Ostojić novinarima nakon sastanka s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

Potvrdio je kako će stoga Hrvatska ustupiti BiH sustav za nadzor granice koji joj je ranije donirala Europska unija. Kako je objasnio ministar Mektić, riječ je opremi koja je vrijedna deset milijuna dolara.

Ostojić je potvrdio kako se poduzima sve da bi Hrvatska što prije ušla u šengenski sustav no podsjetio je i kako hrvatska policija još od 1. srpnja 2013. godine primjenjuje šengenski režim nadzora granice pa se nakon očekivanog formalnog ulaska u taj sporazum neće puno toga promijeniti na granicama s BiH, a napravit će se sve da se osigura brzi promet putnika.

Mogući ulazak Hrvatske u Schengen izazov je i za BiH, kazao je Mektić. “Mi imamo preko tisuću kilometara zajedničke granice i kada Hrvatska uđe u šengensku zonu to će biti veliki izazov za Hrvatsku ali i za BiH”, kazao je Mektić dodajući kako BiH želi dokazati da je u stanju štititi vanjske granice šengenskog prostora.

Ostojić i Mektić razgovarali su i o pripremama za posjet pape Franje Sarajevu 6. lipnja, a hrvatski ministar unutarnjih poslova je rekao da je dogovoreno da hrvatska policija na svom teritoriju obavi pregled vozila kojima će hodočasnici putovati u BiH. “Bude li kakvih sigurnosnih prijetnji, poduzet ćemo sve da izvijestimo naše kolege”, kazao je Ostojić.

Mektić je najavio kako bi idući tjedan u Sarajevu trebao biti održan koordinacijski sastanak predstavnika svih važnijih sigurnosnih agencija država regije s ciljem poduzimanja zajedničkih mjera na osiguranju Papina posjeta.

Sigurnosno pitanje još je važnije nakon prošlomjesečnog terorističkog napada na policijsku postaju u Zvorniku, a Ostojić je istaknuo kako je terorizam globalna prijetnja koje nije pošteđena niti jedna država.

Ostojić je pritom ocijenio kako je puno važnija prevencija od strožeg nadzora nad granicama EU te kako stoga ne bi trebalo govoriti samo o “rasadnicima (terorizma) u susjedstvu” kao glavnom problemu jer i u državama-članicama Unije ima puno onih koji mogu predstavljati prijetnju.

“Najbolji dio onoga što je EU uvela jest uklanjanje onih sadržaja na internetu i društvenim mrežama kojima se smanjuje mogućnost regrutiranja pristalica radikalnih ideja”, ocijenio je Ostojić.

Ministar sigurnosti BiH Mektić drži kako se sigurnost na zapadnom Balkanu mora promatrati cjelovito i kroz suradnju država regije. Naglasio je kako BiH kani provesti “beskompromisnu borbu protiv terorizma”.

Dolazak pape Franje, po njegovim riječima, također je veliki sigurnosni izazov i to kao regionalno pitanje. “U Sarajevo će doći deseci tisuća vjernika”, podsjetio je Mektić dodajući kako se poduzimaju sve mjere za sigurno okupljanje.

Mektić je potvrdio kako se trenutačno razmatra mogućnost promjena sporazuma o policijskoj suradnji između Hrvatske i BiH, uključujući i odlazak policajaca iz BiH na dijelove Jadrana na kojima boravi najviše turista iz BiH kako bi se pomoglo hrvatskoj policiji. (Hina)

 

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here