Otvorena 39. manifestacija Kaj su jeli naši stari u Vrbovcu

2109

U Vrbovcu se održava tradicionalna turističko-kulinarska manifestacija “Kaj su jeli naši stari”. 39. po redu manifestacija privukla je mnoštvo domaćih, ali i stranih posjetitelja u potrazi za jelima kakva su vrijedno pripremali naši stari. Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj:

“Malo smo mjesto, simpatično, tu smo na vrhu brega. Okupirani smo sa dobrim jelom, okupirani smo domaćom hranom koju spremaju naše udruge žena u onim starim domaćim receptima kao što su to radile njihove mame i bake. Mi smo od Vrbovca udaljeni 30ak minuta vožnje autom od Zagreba, a ovdje sve posjetitelje čeka raj. Imamo se čime ponositi, ako ste željni dobre hrane – dođite u Vrbovec”.

Manifestacije je to koja nas vraća u djetinjstvo, u vrijeme kada se pripremala, i na stolovima bila, domaća, zdrava hrana, manifestacija koja čuva našu tradiciju i običaje. Zagrebački župan Stjepan Kožić:

“Promiče kulturnu baštinu, čuva tradiciju i običaje, to je nešto što da nema takve manifestacije i da nema onih koji to organiziraju, da nema onih koji skrbe za to nisam siguran da bi danas postojalo. Značajnije pridonose razvoju turizma na području županija. Za prvih šest mjesec broj dolazaka 14 posto veći nego prošle godine, a broj noćenja je 12 posto veći, što znači da se povećavamo i to dvocifreno i to više godina. Ja sam siguran da Hrvatska država je prepoznata kao prekrasna turistička destinacija”.

Predsjednik županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

“Gastronomija danas nije samo naše hedonističko uživanje u dobroj papici i dobrom jelu, ona je više od toga. Ona je, prije svega, odraz određene kulture življenja. Ona je odraz kulture prehrane, ona je baština, tradicija ovoga kraja. Na toj baštini i tradiciji mi ulazimo i u budućnost jer nekakve nove smjernice prehrane mogu proizaći upravo iz te tradicije, baštine kako su nekada naši stari pripremali životne namirnice.”

39 turističko-kulinarsko događanje „Kaj su jeli naši stari“ okupilo je i brojne natjecatelje, rekla nam je predsjednica turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik:

“Trudimo se da svake godine bude čim više sadržaja, čim bogatiji program, što više udruga koje se trude za naše posjetitelje skuhati jela na starinski i fini i zdravi način. Predstavilo se 15 udruga žena koje čuvaju našu tradiciju i koje putevima svojih baka predstavljaju našim posjetiteljima stara jela. Naravno, tu je i natjecateljski dio, ove godine nam je namirnica – kukuruz. Na tu temu smo napravili ocjenjivačko jelo kukuruzni žganci i juneći paprikaš, gospodin Špiček će ocjeniti koje će biti najbolje. Puno je sadržaja, puno je glazbe, zabave, puno će biti druženja, pozivamo sve da dođu.”

Gordana Rajter iz organka seljačke sloge gradiški pavlovec otkrila nam je što nudi posjetiteljima na svom štandu.

Ne propustite ovu manifestaciju prepuno gastro delicija. Danas i sutra prometuje izletnički vlak Potepuh između Zagreba i Vrbovca. Raspored vlaka potražite na stranicama HŽ putničkog prijevoza, a besplatne karte za ovu liniju izdaju se na blagajnama HŽ-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime