Fond naručio studiju potresne opasnosti za skladište nuklearnog otpada na području SMŽ

Projektom je predviđeno uspostavljanje i održavanje lokalne mreže od tri seizmografa i dva akcelerografa

343

Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško izradit će studiju potresne opasnosti Čerkezovca, na Trgovskoj gori u Sisačko–moslavačkoj županiji.

Ondje će biti skladište nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO). Riječ je o lokaciji bivše vojarne Čerkezovac na kojoj će se uspostaviti hrvatski Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (RAO).

Usto, oko te će se lokacije postaviti i mreža seizmografa i akcelerografa. Procijenjena vrijednost usluge izrade studije potresne opasnosti i postavljanja i održavanja seizmografa i akcelerografa iznosi 1,8 milijuna kuna.

Studija, navodi se u natječajnoj dokumentaciji koja je objavljena jučer, mora uključiti među ostalim detaljnu analizu lokalne seizmičnosti uključivo podatke za 2020. i preliminarne podatke o petrinjskoj seriji potresa, analizu izračunatih mehanizama rasjedanja potresa, reevaluaciju parametara potresne opasnosti na osnovnoj stijeni za lokaciju skladišta NSRAO, uključivši prikupljene podatke o seizmičnosti do kraja 2020.

Usto, u studiji se trebaju definirati realistični deterministički scenariji potresa i to najmanje tri scenarija u skladu sa seizmotektonskom studijom te je potrebno generirati sintetičke akcelerografe za najmanje tri realistična potresna scenarija koji se mogu primjereno skalirati te koristiti pri projektiranju objekata.

Projektom je predviđeno uspostavljanje i održavanje lokalne mreže od tri seizmografa i dva akcelerografa u lokalnom području oko lokacije Centra za zbrinjavanje RAO, donosi Večernji list.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime