Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Sisačko-moslavačke županije uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću. Pismo potpisuje predsjednik udruge Ivica Knežević, a u pismu, između ostalog, od premijera traži da zbog vrijeđanja, omalovažavanja i sustavnog rada na nestajanju hrvatskih branitelja i Hrvatske te zbog izraženog govora mržnje u svim pojavnostima društvenog djelovanja, zabranu javnog djelovanja svim pripadnicima neprijateljske vojske i njihovim političkim i financijskim mecenama. Zabranu rada tiskanim i elektroničkim medijima koji veličaju četničke i komunističke zločince, jer takvim svojim djelovanjem, navodi se u pismu, ugrožavaju fizički opstanak Hrvata i Hrvatske. Pored zabrane, nužno je sve odgovorne kazniti zbog širenja mržnje. Svako javno veličanje agresije na Republiku Hrvatsku u vidu spomenika i spomen obilježja treba fizički odstraniti jer potiče na mržnju, a odgovorne za njihovo podizanje kazneno goniti.

VEZANE VIJESTI
Služiti čovjeku - putokaz humanosti u medicini

Nadalje, u pismu Knežević navodi kako je, ponukan javnim prijeporima oko ploče poginulim hrvatskim vitezovima, u svoje vlastito i u ime hrvatskih branitelja, dužan iznijeti da su hrvatsku državu stvorili hrvatski branitelji i nitko drugi te kao takvi ni u kojem slučaju ne mogu biti ni na koji način omalovažavani, vrijeđani, stigmatizirani i marginalizirani. Od premijera, između ostalog, traži da se odmah pristupi izmjeni Ustava RH te da se izbaci mogućnost, kako kaže, kojekakvim antifama šlepanje na antifašističkoj borbi jer je sastav sudionika te borbe lažiran i prilagođen tadašnjim prilikama. Udruga traži i ukidanje Zakona o oprostu i sudski progon svih osoba koje su sudjelovale u ratu protiv Hrvatske, izmjenu Deklaracije o Domovinskom ratu unošenjem kaznenih odredbi za prekršitelje osnovnih vrijednosti Domovinskog rata, izmjenu zakonodavnih okvira koji omogućavaju beskonačnost isplata partizanskih mirovina, brisanje iz sustava mirovina i sustava državne službe svih onih koji su sudjelovali u agresiji na RH, donošenje zakona o lustraciji, provođenje proaktivne hrvatske vanjske politike bez automatskog kimanja glavom, odstupanje lidera koji ne vode državu na principima jednakosti.

VEZANE VIJESTI
Hrvatski branitelji iz Malinske na otoku Krku posjetili Glinu

Neće biti mira u našoj domovini dok se njeni neprijatelji i mrzitelji uopće prihvaćaju kao relevantni dionici jer oni to ne smiju biti ni u kojem slučaju. I stoga, ovo otvoreno pismo uzmite kao javnu inicijativu za rješavanje svih navedenih nepravdi i prijepora, navodi se na kraju otvorenog pisma Ivice Kneževića, predsjednika Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a SMŽ, upućenog premijeru Andreju Plenkoviću.

Pismo u nastavku prenosimo u cijelosti: