Splitsko-dalmatinska županija donirala 3.000.000 kuna za obnovu osnovne škole u Gori

Radi se o obnovi 4. razine, a trošak obnove bit će oko 8,7 milijuna kuna

325

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak potpisao je u sjedištu Županije u Sisku sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom ugovor kojim se ova prijateljska županija obvezala pomoći obnovu Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora s tri milijuna kuna.

Župan Boban rekao je kako je ova pomoć prijateljima u nevolji prirodna reakcija, kao svojedobno i pomoć požarom opustošenim dijelovima njegove županije. Uz interventne službe iz Splitsko-dalmatinske županije, mnoge udruge, navijačke i druge, na terenu potresom pogođene Banovine bili su od prvih dana i župan Boban i njegovi suradnici.

Uz mnoge oblike konkretne pomoći osigurano je i ljetovanje za školsku djecu s Banovine, a potpisivanjem spomenutog ugovora zajamčena su tri milijuna kuna za obnovu škole u Gori.
Župan Celjak zahvalio je županu Bobanu i njegovim suradnicima na velikodušnoj donaciji za obnovu teško oštećene školske zgrade:

“Prema Elaboratu ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije objekt Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora je teško oštećen. Oštećeni su podovi, stepenište, ali i temeljni konstruktivni elementi. Radi se o obnovi 4. razine, a trošak obnove bit će oko 8,7 milijuna kuna. Zahvaljujem županu Bobanu na primitku naše djece na ljetovanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.”

SMŽ nastoji osigurati svoj djeci pohađanje nastave u općinama i gradovima u kojima su to činili i prije potresa. Tako će djeca iz OŠ Ivan Goran Kovačić Gora pohađati nastavu u Češkom Selu na području Petrinje, učenici petrinjske Prve osnovne škole u OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, a učenici Srednje škole Petrinja u OŠ Mate Lovraka. Obnovljene su školske zgrade u Jabukovcu i Mošćenici.

„Najveći izazov u proteklih mjesec dana bio nam je pronaći adekvatan, čvrst objekt za učenike i učenice sisačke Gimnazije i Ekonomske škole. Gimnazijalci će pohađati nastavu u „Zgradi Dunavskog Lloyda“, objektu u vlasništvu SMŽ, u kojem je trenutačno smješten dio županijske uprave. Ekonomska škola seli u Učilište Kotva, a važno je napomenuti da je dio učenika Ekonomske škole do sada putovao u objekt OŠ Braće Radić Martinska Ves. Trošak putovanja bio bi oko dva milijuna kuna na godišnjoj razini, a kad se sjetimo da je bio plan da se „Ekonomska“ i Gimnazija smjeste u modularnom objektu, gdje bi trošak zakupa bio oko 6 milijuna kuna. Dakle na ovaj način su ušteđena znatna sredstava,“ rekao je župan Celjak.

Učenici područnih škola u Letovaniću i Farkašiću ići će na nastavu u Lekenik. OŠ Katarina Zrinska Mečenčani teško je stradala u potresu pa će učenici pohađati školu u Hrvatskoj Kostajnici.
Učenici Srednje škole Glina pohađat će nastavu u modularnom objektu koji će biti smješten uz postojeću, oštećenu školsku zgradu.

„Nastojimo omogućiti učenicima, ono što nam je najvažnije, na prvom mjestu sigurnost, zatim da nemaju preveliku udaljenost od mjesta stanovanja, jer želimo omogućiti učenicima da u ovoj teškoj situaciji u što boljim i kvalitetnijim uvjetima prate nastavu,“ zaključio je župan Ivan Celjak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime