Ozlijedio ženu e-romobilom pa pobjegao

Policija uputila apel vozačima e-romobila

360

U ponedjeljak, 6. rujna oko 19 sati na obilježenom pješačkom prijelazu u Ivancu, ozlijeđena je jedna pješakinja, izvjestila je PU varaždinska.

Naime, žena starosti 51 godinu je na raskrižju ulice Ljudevita Gaja i Ladislava Šabana prelazila kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu gurajući bicikl. Prilikom prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza nepoznati vozač na e-romobilu ju je udario uslijed čega je pala na kolnik i zadobila je ozljede. Vozač e-romobila se udaljio sa mjesta događaja, dok je ozlijeđena pješakinja zadobila ozljede te joj je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici. Ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku za sada nepoznate osobe koja je upravljala e-romobilom.

Obzirom da je primijećeno da se na području Varaždinske županije, a naročito u gradu Varaždinu povećao broj korisnika električnih romobila, kao i nepropisno korištenje istih, apeliramo na sve građane a posebno na učenike, studente da prilikom korištenja takvog prijevoznog sredstva se pridržavaju sigurnosnih pravila pješaka.

Naime, električni romobil u Zakonu o sigurnosti na cestama nije definiran kao prevozno sredstvo, odnosno nije za njih propisana posebna kategorija vozila. Člankom 124. stavkom 2. Zakona propisano je da je na kolniku zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje, skijanje i slično. Budući da je kretanje romobilom zabranjeno kolnikom, a romobil se ne može smatrati ni biciklom da bi se mogao kretati biciklističkom stazom, iz Zakona proizlazi da se romobilom može kretati samo površinom kojom se kreću pješaci. Slijedom navedenog, budući da se pješakom smatra i vozač romobila, člankom 124. stavkom 4. Zakona propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kazniti za prekršaj pješak ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Trenutno je „jurilicama“ na dva mala kotača mjesto na nogostupima i pješačkim stazama, odnosno mjestima na kojim se kreću pješaci.
Napominjemo kako se pješaci kreću pješačkim obilježenim stazama i kreću se sporo, dok električni romobili mogu razvijati veće brzine i na taj način vrlo često ne mogu predvidjeti neke prepreke ili situacije na koje mogu reagirati i na taj način mogu ugroziti sebe ili druge osobe.

Vozačima romobila savjetujemo da radi svoje sigurnosti, ali i sigurnosti drugih pješaka tijekom vožnje nose kacigu, štitnike i reflektirajuću odjeću, da ne koriste mobitel rukom, da ne prevoze djecu ili druge osobe i da imaju upaljena svjetla.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime