Obilježen Dan hrvatskih branitelja SMŽ

30 godina od pobjede u Novom Farkašiću

139

Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije obilježava se 18. listopada. Ovogodišnji program je započeo svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, a nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac te kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku.

Središnja svečanost obilježbe Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije održana je kod spomen-obilježja u Novom Farkašiću.

Naime, dominantna JNA je u listopadu 1991. godine zaključila kako će se lakoćom pravcem Petrinja – Lekenik – Velika Gorica spojiti s ostalim postrojbama JNA, čime bi Zagreb imala na pladnju. Nikako nisu računali na Farkašić, malo mjesto kraj Kupe, gdje ih je čekalo svega 30-ak pripadnika Crnih mambi i nekoliko lokalnih branitelja koji su im se priključili.

Jedan od sudionika trijumfa hrvatskog oružja bio je Ivica Šafarić:

“18. listopada 1991. godine izviđanjem otežanim zbog guste magle Crne mambe su ušle u protivnički tabor. Bio je to splet okolnosti te saznavanje koje je doprinjelo rezultatima u korist naše vojske. Branitelji su shvatili da novi neprijateljski plan može za njih rezultirati pogubno te da će tog puta napad biti jači. Stoga su odlučili oni biti ti koji će napasti dok je neprijatelj nespreman. Otvorenom paljbom Hrvatska vojska dovela je do bježanja neprijatelja. Protjerani su do sela Vratečko. Takvom bitkom zaštitili smo Novi Farkašić i Hrvatska vojska je još jednom pobijedila i zaštitila svoj dom.”

No, tu nije bio kraj, idućeg dana Crne mambe, Gromovi i ostali hrvatski branitelji napadali su i dalje te je agresor protjeran do Glinske Poljane te je velik dio Banovine oslobođen, podsjetio je Šafarić.

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes izrazila je ponos što se upravo na području grada Petrinje odigrala velebna bitka gdje je obranjeno ne samo ovo područje, veći i glavni grad, a time i Republika Hrvatska:

“Zahvaljujemo, dragi hrvatski branitelji, što ste podnijeli veliku žrtvu. Vi, koji ste ostavili svoje živote za našu Domovinu, vi koji ste ostavili dijelove tijela, školske klupe, svoju mladost. Kao predstavnik mlađe generacije, zbog svega toga, dužni smo nastaviti pronositi istinu o Domovinskom ratu, ali isto tako njegovati i skrbiti o vama, dragi branitelji, kako biste vi, zajedno s članovima vaših obitelji, nastavili dostojan život u slobodnoj nam Hrvatskoj.”

U ime ministra obrane svečanosti je nazočio general-pukovnik Drago Matanović:

“Danas slavimo Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije i na osobit se način prisjećamo početaka Domovinskog rata, prisjećamo se događaja i ljudi koji su u njima sudjelovali i posvetili im svoju mladost te bili spremni dati ono što je najvrijednije, svoje živote. Iza nas je 30 godina, Domovinu smo obranili i oslobodili. Ali sloboda koju danas uživamo nije došla sama, ona je krvlju plaćena.”

Pobjeda u bitci kod Farkašića vratila je samopouzdanje i podigla moral hrvatskim braniteljima te pokazala da je moć u srcima, zajedništvu i ljubavi prema obitelji i Domovini, naglasio je Matanović.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH bio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak:

“Na početku Domovinskog rata, vi hrvatski branitelji, bili ste nikako ili slabo naoružani, nikako ili slabo opremljeni i suprostavili ste jednoj od najmoćnijih vojski svijeta. Imali ste veliko srce, puno ljubavi prema Domovini u nastajanju i to je bio vaš motiv. Ova bitka je ogledalo onoga o čemu govorim. Neprijatelj je pomaknut do Glinske Poljane, onemogućen je prodor prema Velikoj Gorici i Zagrebu. Isto tako, vašom akcijom podignut je moral Hrvatske vojske diljem naše županije. U vrijeme ove bitke Banovina je bila zauzeta, Pounje, dio Posavine i trebala su nam uspješno izvedene napadne bitke da podignete moral hrvatskim braniteljima i vi ste u tome uspjeli. Tijekom godina rata izrasli ste vi u jednu od najmoćnijih vojski na svijetu.”

Počast su paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali roditelji poginulih hrvatskih branitelja, koordinacija braniteljskih udruga, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH sisačko-moslavački župan Ivan celjak, izaslanik ministraobrane general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova Luka Pešut, predstavnici Sisačko-moslavačke županije, Tigrova i Gromova, gradova Petrinje i Popovače te općina Martinska Ves, Lekenik, Dvor i Topusko.

Zajedničku molitvu kod spomen-obilježja predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime