Petir: BiH je jednima majka, a drugima maćeha

82

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu danas je na sjednici vanjskopolitičkog odbora govorila o rezoluciji o Bosni i Hercegovini pri čemu je istaknula kako smatra da je put u euroatlantske integracije izrazito važan za Bosnu i Hercegovinu jer će se reforme pozitivno odraziti i na jačanje demokratskih institucija, ali i na stvaranje pretpostavki za gospodarski razvoj.

„Svim srcem se zalažem za europski put Bosne i Hercegovine, a za to je nužno osigurati jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda BiH – Bošnjaka, Srba i Hrvata i smatram da to treba biti sastavni dio rezolucije”, rekla je Petir. Dodala je da za građane Bosne i Hercegovine je najvažnije da imaju uređenu i funkcionalnu državu koja je njihov servis, u kojoj su jednakopravni i gdje se poštuju njihova prava što danas nije slučaj. „Čini se da je Bosna i Hercegovina jednima majka a drugima maćeha i zato posebno pozivam na osiguranje prava i punu zastupljenost hrvatskog naroda”, rekla je Petir.

VEZANE VIJESTI
EUROPSKI PARLAMENT Zastupnici podnijeli čak 7 000 amandmana na reformu Zajedničke poljoprivredne politike

„Želim Vam skrenuti pažnju na trajnu i nedopustivu diskriminaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u entitetu Republike Srpske, ali i u mnogim općinama FBiH. Njihova osnovna ljudska prava se krše, među kojima je i pravo na vlastiti dom i dostojanstven život u vlastitom rodnom kraju. S područja entiteta Republike Srpske protjerano je 95% hrvatskog stanovništva koje se u najvećoj mjeri nije vratilo u svoj rodni kraj jer im za to nije osigurana pravna, materijalna pomoć, a ni fizička sigurnost što je rezultiralo doslovnim iskorjenjivanjem hrvatskog autohtonog stanovništva iz toga dijela BiH. Takav egzodus jednog naroda i s njim izbrisane prisutnosti vjerske i kulturne tradicije toga naroda, mjerljiv je sa tragedijama koje pratimo u zemljama poput Sirije i Iraka”, istaknula je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

VEZANE VIJESTI
"OVAJ PUT GLASAM" Preuzmite odgovornost i izađite na europske izbore

Ona je istaknula da je rezolucijom potrebno pozvati Bosnu i Hercegovinu na poštivanje međunarodnih ugovora i konvencija kada se radi i o pitanjima zaštite okoliša. „Kao primjer kršenja tih propisa navodim kontinuirano prekogranično onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu zbog rada rafinerije nafte u Bosanskom Brodu pri čemu se građanima Slavonskog i Bosanskog Broda krši pravo na čist zrak i zdravlje”, rekla je Marijana Petir.
Upozorila je i na nepoštivanje međunarodnog ugovora koje je dovelo do ugrožavanja složenih ekoloških sustava u slivu rijeka Neretve i Trebišnjice te na opetovano ignoriranje obveza koje proizlaze iz Espoo konvencije. Poštivanje tih obveza predstavlja minimum standarda kojima BIH mora udovoljiti na svom putu prema EU.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here