Petir inicira smanjenje stope PDV-a za med proizveden u Hrvatskoj

198

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir uputila je ministru financija Zdravku Mariću inicijativu za smanjenje stope PDV-a za med proizveden u Hrvatskoj kao i za ostale prehrambene proizvode.

Prema trenutno dostupnim informacijama, PDV za med iznosi 5 posto u Poljskoj, 9,5 posto u Sloveniji, 7 posto u Njemačkoj, 9 posto u Italiji, istaknula je Petir, navodeći da neke države članice EU i države u okruženju primjenjuju sniženu stopu PDV-a na sve prehrambene proizvode, a pojedine članice samo na odabrane proizvode ili skupine proizvoda.

-Hrvatska je, uz izuzeće klimatski nepovoljnih godina ili ekoloških katastrofa kao što je to bio pomor pčela u Međimurju, samodostatna u proizvodnji meda. Ipak, dostupnost meda hrvatskih pčelara pitanje je koje je sve više prisutno u javnom prostoru, a ponajprije jer potrošači nisu sigurni je li u staklenkama meda koje se prodaju na tržištu doista hrvatski med, objasnila je Petir.

Trećina meda koji dolazi na tržište EU je krivotvorena

Podsjetila je i na istraživanje Europske komisije koje je pokazalo da je trećina meda koji dolazi na tržište EU krivotvorena, a kvaliteta ne odgovara deklaracijama.
-Mi danas, osim ukoliko med ne kupujemo kod poznatog proizvođača, ne možemo biti sigurni što smo kupili, istaknula je Petir, poručivši kako manipulacije i prijevare treba zaustaviti i omogućiti potrošačima dostupnost svih informacija o podrijetlu i kvaliteti proizvoda.

Otpor koji se pruža izmjeni Direktive o medu na europskoj razini ne znači da Hrvatska ne može pružiti potporu hrvatskim pčelarima i pojačati aktivnosti vezane uz kontrolu i ciljanim programima raditi na zaštiti pčela te jačati ulogu hrvatskih pčelara, istaknula je Petir koja je zbog navedenog, ministrici poljoprivrede Mariji Vučković uputila pitanje o kontrolama podrijetla, kvalitete i zdravstvene ispravnosti meda u Hrvatskoj.

Zatražila je i informacije o planiranim aktivnostima na ustrojavanju referentnog laboratorija za kontrolu kvalitete meda u Hrvatskoj te o tijeku realizacije projekta ‘Hrvatska staklenka meda’ kojom se nastoji poticati dobrovoljno označavanja meda proizvedenog u Hrvatskoj, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

S ukupno 18,2 milijuna košnica i 612.000 pčelara, samodostatnost EU u proizvodnji meda iznosi 60 posto. Hrvatski pčelari po broju košnica zauzimaju 12. mjesto u Uniji, a po broju pčelara 19. mjesto. Sve to govori o potrebi jačanja i podupiranja pčelarske proizvodnje u Hrvatskoj, poručila je zastupnica Petir.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime