U sklopu 16. izdanja Festivala znanosti, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Udruga bivših studenata i prijatelja Metalurškog fakulteta organizirali su Dan karijera koji je 17. travnja održan u prostorijama Metalurškog fakulteta u Sisku.

Cilj događanja je učenike 3. i 4. razreda srednjih škola upoznati s potrebama gospodarstva za visokokvalificiranim stručnjacima iz područja metalurgije i industrijske ekologije, istaknula je dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku Zdenka Zovko Brodarac napomenuvši kako su već petu godinu za redom ravnopravni član organizacijskog odbora Festivala znanosti koji ove godine za temu ima otkrića.

 

„Dan karijera je komunikacija i popularizacija STEM područja, metalurške struke, ali to je i regrutiranje novih radnih. To je jako važan događaj za naše studente, ali i za učenike srednjih škola. Suradnja Metalurškog fakulteta i gospodarstva je neminovna i na njoj gradimo svoje kompetencije, znanja i vještine, upravo na osnovu zahtjeva koje nama postavljaju gospodarstvenici. Mi te zahtjev prenosimo na naše studente. Fakultet se pomalo i širi, postoje inicijacije nekih novih koji se temelje na inovativnim materijalima i tehnologijama, ali i ekološki i sigurnosno održivoj proizvodnji“, kazala je Zovko Brodarac.

Unutra programa Dana karijera Metalurškog fakulteta predstavile su se neke od najuspješnijih firmi koje imaju potrebu za visokokvalificiranim stručnjacima, njih osam iz Karlovca, Preloga, Donjeg Kraljevca, Požege, Šibenika, Benkovca, Čakovca i Varaždina. Pohvalu organizatorima što su, kako je rekao, okupili tvrtke koje su perjanice u Hrvatskoj po inovativnosti, ali i uspjehu koji se mjeri i van granica domovine, uputio je ovom prilikom predsjednik HGK – Županijske komore Sisak Boris Mesarić.

„Učenici i studenti moraju shvatiti da su završetkom fakulteta zapravo napravili tek prvi korak u svojoj karijeri, da je nužno cjeloživotno učenje i da je nužno ono što će oni dati svom gradu, županiji, državi. Svi oni koji to shvate na taj način, oni će izgraditi jednu uspješnu karijeru. S druge strane, bez tehničkih zanimanja, bez inženjerskog kadra, nema razvoja. Ako nema razvoja, onda smo tu gdje jesmo. Kadrovski resurs je jedan od najvažnijih resursa. Svjedoci smo proteklih godina da urušavanjem kadrovskog resursa, kada on dođe ispod kritične mase, sustav se uruši sam od sebe. Nužne su nove vrijednosti koje pune državni proračun od kojeg svi mi živimo, jer želimo imati visok društveni standard. Nužno je da imamo mlade, kreativne ljude, ali moramo i nešto drugo promijeniti, moramo promijeniti percepciju o poduzetnicima,  moramo mlade, sposobne, vrijedne i inovativne ljude i platiti. To je jedina prava reforma!“, poručio je Mesarić.

Metalurški fakultet u Sisku jako dobro surađuje sa Sisačko – moslavačkom županijom s kojom je partner na projektu Centar za ljevarstvo – SIMET vrijednim gotovo osam milijuna eura. Pohvalivši Dan karijera, zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak istaknuo je kako Županija nastoji unaprijediti visoko obrazovanje na području županije.

„Festival znanosti je prigoda da svi zajedno naučimo nešto više o postignućima s područja znanosti i tehnologija. Prigoda je to i da se znanstvena zajednica još više poveće s javnošću i da svi zajedno populariziramo znanost. Dani karijera su prigoda poslodavci predstave svoje tvrtke, poslovanje i proizvode. Također su prigoda za učenike i studente da se upoznaju s mogućnostima zapošljavanja i uvjetima rada te na taj način usmjere svoje karijere. Sisačko – moslavačka županija nastoji unaprijediti visoko obrazovanje na području županije. Trenutno smo u očekivanju rezultata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za izradu projektne dokumentacije za zgradu bivše vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku. Sama projektna dokumentacija vrijedna je oko tri milijuna kuna. Nakon izrade projektne dokumentacije, prijavit ćemo uređenje zgrade na natječaj za centre izvrsnosti. Namjeravamo vrhunski opremiti taj prostor za potrebe Tehničke škole Sisak, Metalurškog fakulteta i svih drugih visoko obrazovnih ustanova koje imaju namjeru doći u Sisak i Sisačko – moslavačku županiju“, rekao je ovom prigodom Celjak.

Dodajmo kako će se u sklopu Festivala znanosti 21. travnja na sisačkoj šetnici održati i manifestacija Metali na šetnici. Tom će prigodom Metalurški fakultet upoznati javnost sa svojom djelatnošću, a bit će predstavljena i zanimljiva otkrića iz svijeta metala, Tehnička škola Sisak prezentirat će rad 3-D pisača te demonstrirati rad ionske lebdjelice dok će Gradski muzej Sisak upriličiti izložbu „Otkrića iz povijesti“.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime