VIDEO Petir traži snažnije kontrole proizvoda iz uvoza

Pitala je i planira li Ministarstvo uvesti propisivanje kvalitete proizvoda

1365
Screenshot Youtube

Zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir postavila je danas pitanje na Aktualnom prijepodnevu ministrici poljoprivrede Mariji Vučković hoće li pojačati kontrole kvalitete voća i povrća koje se uvozi obzirom da znamo da su u trećim zemljama dozvoljena zaštitna sredstva koja nisu dozvoljena u EU, pa je takvo voće i povrće nelojalna konkurencija našem, a ujedno je štetno i za potrošače.

Petir je također pitala Vučković planira li Ministarstvo uvesti propisivanje kvalitete proizvoda i na taj način doprinijeti smanjenju uvoza i boljem plasmanu domaćih proizvoda na tržištu, jer kako je navela, kada bi se primjerice propisalo da je svježe meso ono koje je od klaonice do prodavaonice stiglo u roku od 48 sati, više ne bi imali problem s plasmanom domaćeg mesa.

Ministrica je kazala kako je proizvodnja i potrošnja lokalno proizvedene hrane u fokusu djelovanja Ministarstva poljoprivrede i čitave Vlade Republike Hrvatske.

„U jeku pandemije COVID – 19 osnažena je svijest o potrebi povećane potrošnje domaćih proizvoda za koje nerijetko s pravom ističemo da su visokokvalitetni i vrijedi. Međutim, u Europskoj uniji, sukladno ugovoru o funkcioniranju i sveukupnoj pravnoj stečevina, vrijedi sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala. Mi ne možemo kršiti zakonodavstvo ni pravu stečevinu koju smo preuzeli, a sva hrana u Europskoj uniji mora zadovoljavati uredbe koje reguliraju tržišne standarde slijedivosti i sigurnost hrane. Razmišljamo o uvođenju dodatne regulative u pogledu kvalitete i zahtjeva, no provjerom odnosne europska regulative, došli smo do zaključka da bi ona vrijedila samo za hrvatske proizvođače i mogla bi im, barem u kratkom roku, uzrokovati prilično značajne dodatne troškove i manju konkurentnost u međunarodnom okviru“.

Petir je u očitovanju kazala je kako su mjere koje se poduzimaju hvalevrijedne posebno istaknuvši 11 mjera koje su tijekom ove krize odobrene poljoprivrednicima, ribarima i drvno – prerađivačkoj industriji u iznosu od 350 milijuna kuna za osiguravanje likvidnosti i za zadržavanje zaposlenosti.

„Naravno da pozdravljam najavu da će se dodatno osnažiti Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse zato što je nepoštena trgovačka praksa rak rana hrvatske poljoprivrede. Uvođenjem snažnih kontrola i propisivanje kvaliteta proizvoda, na što mi imamo pravo kao država članica, možemo stvarno smanjiti uvoz i osigurati bolji plasman hrvatskog poljoprivrednog proizvoda na tržištu, što je naš interes. Najava kako će se propisati obveza svih javnih naručitelja da za svoje kuhinje nabavljaju hranu s hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva je ključna jer ona ne znači samo osiguranje stabilnosti tržišta za domaći proizvod, nego šalje i jasnu poruku da treba kupovati hrvatsko, jer hrvatsko je najbolje“.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime