PETRINJA Obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 162. brigade „Zrin“

Prisjećanje na slavne ratne dane

352

U Petrinji je obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 162. brigade „Zrin“ Petrinja.

Obilježavanje u organizaciji Udruge ratni veterani, veterani Domovinskog rata Grada Petrinje započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile pokraj križa ispred prostorija Udruge, a nastavljeno podsjećanjem na Ratni put 162. brigade.

Predsjednik Udruge ratni veterani, veterani Domovinskog rata Grada Petrinje Zlatko Iskrić naglasio je da se članovi Udruge okreću borbi za mladež:

“Bez obzira na pandemiju i na potres, ova Udruga nije pokleknula. Izgradila je iz ni iz čega ponovno prostorije slične onima u Gajevoj koje smo radili za zajednicu da ih koristi, da ima čist i uredan prostor. Desilo nam se i to da nam je uništen naš Mata!

Zašto? Zato što smo vjerojatno omogućili ljudima da se ovdje bezbrižno igraju i da ne „obole“ od svoga smeća kojeg su ovdje nabacali. Nadamo se da će biti kažnjeni za ovo što su napravili, zato je mladež ta koja će i dalje promicati istinu o Domovinskom ratu. Upravo radi njih i radimo neke stvari i sportske susrete i više druženja i tumačenja što je bio Domovinski rat.“

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića iskazao zadovoljstvo i čast što se našao na ovom obilježavanju:

“Vrlo često kada u našem poslu nailazimo na malo veće izazove ili prepreke, osobno se uvijek sjetim vas hrvatskih branitelja i zamislim ono što ste vi dali za našu domovinu, pogotovo u vrijeme njenog stvaranja, ustrojavanja postrojbi na našem području. Vi ste tada iskazali veliku hrabrost, suprotstavili ste se jednoj od najmoćnijih vojski u Europi koja je bila puno kvalitetnije opremljenija od vas, a to najbolje znate vi koji ste od prvog dana stali u obranu naše Domovine i kada razmišljamo na način kako ste se borili i na način na koji ste izborili našu slobodu, neovisnost i demokraciju, to nam daje dodatnu snagu, osobito nama pripadnicima mlađe generacije čiji su očevi također stvarali našu Domovinu. Vama hrvatski branitelji hvala za Domovinu, a vašim prijateljima, suborcima koji su izgubili živote, neka je vječna hvala i slava.“

Članove Udruge su pozdravili i čestitali im obljetnicu i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda, glavni tajnik Ministarstva Ivica Akmadža, izaslanik Ministarstva obrane RH i ministra Maria Banožića, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ivica Grebenar i kao izaslanik gradonačelnice Grada Petrinje Magdalene Komes predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije Nenad Bužanić.

Nakon protokolarnog dijela održani su i sportski susreti u četiri discipline: visećoj kuglani, košarci, stolnom tenisu i šahu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime