Petrinja – oko 750 milijuna kuna vrijedni europski projekti

Dan Europe u Petrinji obilježen predstavljanjem europskih projekata

1002

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja s ciljem da se građani pobliže upoznaju s Europskom unijom. Prigodno je obilježen i u Petrinji gdje su u Hrvatskom domu upravni odjeli Grada Petrinje, gradske tvrtke i ustanove te udruge  prezentirali svoje europske projekte.

Edisa Mašinović, privremena pročelnica petrinjskog Upravnog odjela za EU fondove i razvoj podsjetila je kako Petrinja tradicionalno obilježava Dan Europe.

„Grad Petrinja već nekoliko godina organizira obilježavanje koje je redovito informativnog,  edukativnog i participativnog karaktera, kao bi građani postali svjesni postojanja Europske unije i svih  mogućnostima koje ona pruža. Pretpostavljam kako su građanima najinteresantniji upravo projekti koji se sufinanciranje iz različitih euopskih fondova, a koje i ovom prilikom predstavljamo. Osim toga je važno naglasiti kako mi kao gradski EDIC ured, odnosno Europe Direct Informacijski centar, građane informiramo o kampanji „Ovaj put glasam“ kojoj je cilj povećati izlaznost na  predstojeće izbore za Europski parlament koji će se održati 26. svibnja ove godine“, pojasnila je Mašinović.

VEZANE VIJESTI
Pontonski most koji je u listopadu 1991. značio život

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako je, zahvaljujući europskim projektima, proračun Petrinje šest puta veći te kako Petrinja trenutno ima u provedbi oko 750 milijuna kuna vrijedne projekte.

„Europa je naša domovina. Kao što slavimo dan grada ili županije, tako moramo slaviti i Dan Europe. Europa je na ovom području i kroz fondove, projekte, kroz sigurnost i sve one koristi koje nam pruža. Cilj dobrih politika je iskoristiti te mogućnosti. Znamo da je naš izvorni proračun oko 70 milijuna kuna. No on danas iznosi ukupno oko 420 milijuna kuna. Naš je proračun šest puta veći zbog europskih projekata. Zahvaljujem se svim ljudima u mom timu koji imaju ogromno iskustvo i koji su preuzeli jednu odgovornost za jedan, prije svega veliki i nevidljivi posao pripreme i provedbe svih tih projekata. Kada pogledamo sve ove banere svih projekata koje smo ovdje izložili,  onda se može vidjeti kako si ti projekti nisu „šuplja priča“. Mi u gradu Petrinji imamo u provedbi oko 750 milijuna kuna projekata“, istaknuo je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Županijski derbi u izravnom tv prijenosu

Na obilježavanju dana Europe u Petrinji prisustvovala je zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin Šain koja je izrazila zadovoljstvo brojnim petrinjskim projektima, napomenuvši kako je Petrinja dobro iskoristila i sredstva Fonda.

„Fond je u 2017. i 2018. godini u Petrinji sufinancirao brojne projekte energetske učinkovitosti. Radi se otprilike oko 50 milijuna kuna investicija od čega je Petrinja povukla iz Fonda za energetsku učinkovitost i EU fondova dobila otprilike 28 milijuna kuna. To je jedna impozantna svota novca i dakako da su ovi nadolazeći izbori prilika da Petrinjci izađu na izbor te da znaju verificirati to što su do sada dobili i da će sasvim sigurno glasati za najbolje na ovim izborima koje će im, kao zastupnici u Europskom parlamentu, osigurati da se dalje angažiraju za Hrvatsku i za proračun u nadolazećem financijskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine.“

VEZANE VIJESTI
Petrinja domaćin jednom od najcjenjenijih off-road natjecanja u Europi

Dumbović je na kraju izrazio nadu kako će Petrinja i u budućnosti koristiti što više europskih sredstava za poboljšanje komunalne, društvene i gospodarske infrastrukture, za provedbu svih onih projekata koji će standard i kvalitetu životu u njihovom gradu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here