PETRINJA: Otvoren Kabinet za logopedsku podršku

Otvorenje Kabineta predstavlja velik korak u poboljšanju zdravlja najmlađih, ali i ostalih građana...

1136

U Petrinji je održano svečano otvorenje Kabineta za logopedsku podršku. Otvorenje Kabineta predstavlja velik korak u poboljšanju zdravlja najmlađih, ali i ostalih građana, pojasnila je doktorica Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“.

“Ovo je sigurno jedan veliki i značajan korak za poboljšanje zdravlja najmlađih, ali isto tako i drugih kategorija građana koji će sigurno, zbog raznih drugih poremećaja, naći svoju potrebu javiti se ovdje. U sklopu svih onih aktivnosti koje smo imali u projektu ‘Grad prijatelj djece’, ovo pokazuje da se i dalje vodi briga, i dalje se nastavljaju sve te aktivnosti.”

Sisačko-moslavačka županija je jedna od županija u Hrvatskoj kojima nedostaje najviše logopeda. Stoga otvorenje Kabineta za logopedsku podršku predstavlja prestiž koji brojni hrvatski gradovi nažalost nemaju. Magistra logopedije Katarina Matijević dodala je i kako će puno radno vrijeme Kabineta biti popunjeno od samog početka, zbog dugog popisa onih koji su čekali na otvorenje.

“Broj onih kojima je potrebna logopedska pomoć sve je veći u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Naša županija jedna je od onih kojima nedostaje najviše logopeda i znamo kako se u medijima priča kako su logopedi deficitarno zanimanje. Tako da smatram da je dobivanjem ovog Kabineta u Petrinji zapravo ostvaren jedan prestiž, koji brojni gradovi u Hrvatskoj nemaju.”

Također je pojasnila čime se sve bave logopedi, uz ono najpoznatije – prevenciju, dijagnostiku i terapiju komunikacijskih poremećaja.

“Jedni od najučestalijih za koje većina laika zna su izgovorne poteškoće, znači djeca ne znaju pravilno izgovarati određene glasove. Ali logoped se bavi i raznim drugim poremećajima kao što su mucanje, poteškoće u učenju, čitanju, pisanju i računanju. Također rade i sa odraslima kada imaju komunikacijskih poteškoća nakon trauma glave, moždanog udara i slično.”

Otvorenju Kabineta nazočio je i gradonačelnik grada Petrinje, Darinko Dumbović, koji je istaknuo ključnu ulogu logopeda kako bi Petrinja bila ‘Grad prijatelj djece’ u punom smislu riječi.

“Logoped je bio taj koji je, možemo reći, bio ključan i kojeg smo obećali kako bi Petrinja bila ‘Grad prijatelj djece’ u pravom smislu riječi i da stvorimo senzibilitet kroz sve ono što smo proživjeli. Normalno da je zdravstveni standard sve ono što treba svakom čovjeku, a posebno najmlađima. Ovo je dobra poruka, poruka svega onoga što kao grad možemo dati.” – zaključio je Dumbović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime