PETRINJA Otvoren prvi u potpunosti obnovljen objekt javne namjene nakon potresa

Slap Dječjeg vrtića Petrinjčica potpuno je obnovljen

231

U ponedjeljak, 20. rujna 2021. godine održano je svečano otvorenje novoobnovljenog objekta Slap Dječjeg vrtića Petrinjčica.

Radi se o jednom od objekata koji su nakon razornog potresa u prosincu prošle godine teže oštećeni i nisu bili sigurni za korištenje. Objekt je zahvaljujući donatorima iz Raiffeisen banke potpuno obnovljen i spreman za prihvat petrinjskih mališana u novoj pedagoškoj godini. Osim financijkom donacijom, vrtić je zahvaljujući Raiffeisen banci obnavljan po principu obnove „ključ u ruke“ čime se osigurala brzina obnove koja je garantirala početak rada vrtića u ovoj pedagoškoj godini.

Važnost vrtića kao vitalne institucije u funkcioniranju jednog grada prepoznali su u Raiffeisen banci na inicijativu jedne od svojih zaposlenica. Radi se o Zrinki Antunović, Petrinjki koja je predložila da se pomogne upravo vrtić.

Vrlo brzo nakon potresa, ravnateljici vrtića Nataši Vidović javili su se predstavnici Raiffeisen banke s namjerom preuzimanja kompletne obnove objekta koji ima površinu od 600 metara četvornih i u kojemu je bilo 120 mališana raspoređenih u pet grupa s deset odgojiteljica.

Ustanovljena su oštećenja i na konstruktivnim i nekonstruktivnim elementima, a zajednički su dogovorene i dodatne preinake kako bi vrtić bio u skladu s novim standardima. Ukupna vrijednost radova je oko 3 milijuna kuna.

Predsjednica Uprave Raiffeisen banke Liana Keserić posebno je istaknula zajedništvo koje je tijekom ove akcije nastalo u cijeloj RBI grupi:

„Iznimno mi je drago što je ideja o obnovi došla od kolegice Petrinjke, a još je ljepše bilo vidjeti zajedništvo koje je nastalo trenutno. Nisu pomogle kolege samo iz naše banke, nego i sva povezana društva, kao i kolege cijele RBI Grupe. No,htjeli smo dati više od novca, jer interno raspolažemo stručnim kadrom potrebnim za takve zahvate. Jasno,  bitan faktor je bio i brzina obnove za koju smo znali da možemo garantirati. Također, željeli smo pomoći kompletno završenom obnovom s jasnim kriterijima kvalitete koje smo provjeravali u svakog fazi. Riječ je dječjem vrtiću i zato je posao morao biti odrađen vrhunski i iznimno nas veseli činjenica da će od danas dječji smijeh ponovno odzvanjati ovim hodnicima.“

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes ovom je prigodom podsjetila kako je Petrinja u katastrofalnim potresima najteže pogođeni grad.

„Jedini smo ostali bez našeg centra grada, srca svakog mjesta. Međutim, srce Petrinjaca je ispunjeno dobrotom brojnih prijatelja. Nalazimo se u možda i najtežem trenutku povijesti ponosne Petrinje, u danima kada nam je pomoć zaista potrebna, a naša velika sreća je što se pokazuje kako kao Grad, kao Petrinjci, u tom smislu nismo sami. Šteta u Petrinji nadilazi ne samo sve naše lokalne kapacitete, ona nadilazi i kapacitete države jer se ona broji u tisućama objekata i milijardama kuna.
Mi ovih dana vodimo bitku ne samo u obnovi, borimo se i s vremenom kako bi zaustavili iseljavanje. Paralelno se radi na uklanjanju objekata, popravljanju i gradnji, revitalizaciji, privlačenju novih investitora, a posebno smo usmjereni na mlade obitelji, na djecu. Bez ljudi nema ni grada, bez djece nema ni budućnosti.”

Komes je zahvalila RaiffeisenbankAustria, odgovornom članu naše hrvatske poslovne, ali i petrinjske zajednice. Ovaj datum stoga upisujemo među one koje ćemo u Petrinji pamtiti, a naše donatore u listu prijatelja kojima smo vječno zahvalni.“, zaključila je gradonačelnica Komes.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime