PETRINJA Potpisan Ugovor za izvođenje radova na sanaciji cesta oštećenih potresom

Rok za izvođenje radova je 15. svibnja 2023. godine

98

U prostoru Gradske uprave Grada Petrinje potpisan je Ugovor o radovima – Priprema projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova vraćanja u ispravno radno stanje prometne infrastrukture oštećene potresom na području grada Petrinje.

Realizacijom radova iz Ugovora bit će visoko podignut standard življenja građana na području grada, naglasila je gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes:

“Znamo da je potres, koji nas je zadesio, srušio ne samo domove, nego i mnogobrojne institucije, koje su činile ovaj grad gradom. Njihova obnova je u tijeku, izrada projektne dokumentacije je u tijeku za same građevine, no u ovom smislu prometa krenuli smo zaista od početka. Sanirali smo već, od potresa do sada, dio prometnica kojima je išao teški promet. Od potresa problem je u gradu Petrinji što su državne ceste baš kroz strogi centar grada, koji je trenutno zatvoren i unazad nekoliko godina zaista nam je niska kvaliteta prometnica. Znamo da su prometnice jedan od glavnih značajki kvalitetnog življenja, ne samo građana jednog grada, već i preduvjet za bilo kakav razvoj, naročito gospodarski, turistički i u svakom ostalom segmentu.

Na ovaj Poziv za Fond solidarnosti prijavili smo 160 kilometara cesta, govorimo o rekonstrukciji, dakle dio asfaltiranja, dio nasipanja. Pravila Fonda solidarnosti su takva da ne možemo asfaltirati ceste koje prije potresa nisu bila asfaltirane. Ovaj Ugovor koji potpisujemo nije puni iznos koji nam je odobren od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture odnosno iz Fonda solidarnosti, budući da nismo bili sigurni o kojem iznosu govorimo, prvotni ugovor je potpisan na 72 milijuna kuna, preostao je još dio za potpuni iznos koji nam je odobren, a to ćemo onda, sukladno pravilima Zakona o javnoj nabavi, u dogledno vrijeme ugovoriti naknadno.“

Direktor tvrtke Strabag Veljko Nižetić istaknuo je kako je ovo jedan vrlo izazovan proces:

“Izgradnja komunalne infrastrukture i lokalnih cesta i ulica vrlo je složena, zahtjeva vrlo veliku koordinaciju svih uključenih, od gradskih službi, tako i nas izvođača radova, nadzora i mi držimo da ćemo opravdati povjerenje. Rok nam je 15. svibnja 2023. godine i nadam se da će građani Petrinje 15. svibnja uživati u novoj prometnoj infrastrukturi.”

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić podsjetio je da je od prvog dana nakon potresa jedan od najvećih izazova na ovom prostoru bio održavanje prometa:

“Jer prometnice su, kao i stambene zgrade, bile oštećene, jednim dijelom i razrušene, trebalo je hitno intervenirati i tu „žilu kucavicu života“ na ovom prostoru održati živom. Mislim da se to uspjelo, niti u jednom momentu nije došlo do značajnijeg prekida prometa. Do sada je kroz Fond solidarnosti osigurano za ceste 448 milijuna kuna, od toga je Grad Petrinja dobio 90 milijuna kuna, također preko Hrvatskih cesta i Županijske uprave za ceste će se jedan dio prometnica, koje su u njihovoj ingerenciji, a na području su Grada Petrinje, sanirati i rekonstruirati. Svi ti radovi moraju biti financijski završeni do 30. lipnja 2023. Do sada je na Banovini potpisano 173 milijuna kuna ugovora, u tih 173 milijuna kuna Grad Petrinja je dobio 90 milijuna kuna. Ukupna šteta na prometnoj infrastrukturi i na telekomunikacijama procijenjena je na 315 milijuna eura. Sigurni smo da ćemo sva ova sredstva iz Fonda solidarnosti dobro iskoristiti i u konačnosti uspješno završiti obnovu Banovine.”

Vrijednost Ugovora je 72.095.447,31 kn, a radi se o bespovratnim sredstvima koja su Gradu Petrinji odobrena u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava „Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Bjelovarsko-bilogorske županije i Koprivničko-križevačke županije“, koji je raspisalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime