PISMO NOVSKA Dodijeljene diplome polaznicima škole za programere video igara

852

U Novskoj je 5. studenog održana svečanost na kojoj su dodijeljene diplome polaznicima programa edukacije za izradu video igara.

Naime, jedna od brzo rastućih industrija u svijetu pronašla je svoje mjesto i u Novskoj. Riječ je o industriji budućnosti, gaming industriji ili izradi video igara, koja predstavlja veliki izvozni potencijal. Na vrijeme su ovaj potencijal uvidjeli u Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije Si-Mo-Ra pa su u suradnji sa Gradom Novska krenuli u projekt Poduzetničkog inkubatora Sisačko-moslavačke županije PISMO.

Novska je s tim projektom postala nacionalno prepoznatljiv grad, brendirali su se kao grad koji je otvoren za nove poglede i nove tehnologije, istaknuo je gradonačelnik Novske Marin Piletić.

“Ovakve mjere u ovoj branši nisu uobičajene, potpore od 155 tisuća kuna možete dobiti isključivo u Novskoj, Sisačko-moslavačkoj županiji i uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Vjerujem da ste s time, kao i s ostalim mjerama upoznati. Prva generacija polaznika edukacije uspjela je stati na noge, naš Poduzetnički inkubator PISMO je popunjen, a već nakon druge generacije susrest ćemo se s nestašicom poslovnih prostora.  11. studenog starta treća generacija, prijave su objavljene i obavljene i vjerujem da će interes biti veći no ikad!”

Druga generacija polaznika edukacije, njih 40 iz čitave Hrvatske primilo je ovom prilikom diplome o uspješno završenom školovanju za programere video igara. Jedan od polaznika edukacije bio je i Josip Kudlek iz Petrinje.

“Puno toga smo naučili, čak do te mjere da će se mnogi od nas upustiti u osnivanje vlastitih tvrtki preko programa koje nudi HZZ. Ovdje u Inkubatoru planiram pokrenuti svoj posao vezan uz video igrice namijenjene korištenju na mobilnim uređajima. Ovo je zaista sjajna prilika za nas koji smo novi u ovoj branši!”

Edukaciju je uspješno završio i Marko Kljajić iz Siska.

“Od djetinjstva sam želio raditi na osmišljavanju igrica, a za ovu edukaciju sam se odlučio na preporuku prijatelja koji su je završili. U ovih šest mjeseci koliko je program trajao naučili smo sve što se moglo naučiti, pa sa zadovoljstvom mogu reći kako planiram pokrenuti svoj posao ovdje u Novskoj!”

Što ju je privuklo na edukaciju u Novsku pojasnila je Mateja Huško iz Zagreba.

“Bavila sam se izradom video igara u jednome timu, igrom slučaja završila sam na Reboot Developu u Dubrovniku gdje sam upoznala ljude iz Poduzetničkog inkubatora koji su nas upoznali s projektom i pozvali nas. Poziv sam odlučila prihvatiti jer je ovo doista jedinstvena prilika za naučiti nešto novo. Planiram otvoriti tvrtku i nakon što se posao razvije raditi za neku od velikih tvrtki iz branše.”

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najavio je da će i ubuduće financijski pomagati osposobljavanje kadrova u tom sektoru.

“Ovaj program poticaj je i drugim županijama i gradovima da se priključe nekim od projekata i tako proaktivno uključe u borbu protiv manjka radnih mjesta.”

Potporu ovom programu daje i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a svečanosti uručenja diploma nazočila je državna tajnica Majda Burić.

“U posljednje tri godine Ministarstvo je u zapošljavanje na području Sisačko-moslavačke županije uložilo 150 milijuna kuna poticajnih sredstava, omogućivši da posao dobije pet tisuća osoba”, istaknula je te se osvrnula na Inkubator: “HZZ i Ministarstvo su u posljednje dvije godine osigurali oko dva milijuna kuna za ovaj projekt u koji je uključeno između 60 i 70 gamera. Dobra vijest je i da je 72% vas mlađe od 29 godina, a posebice činjenica da većina vas samostalno pokreće vlastiti posao nakon završene edukacije.”

Župan Ivo Žinić najavio je izradu projekta za izgradnju kampusa za gaming industrije u Novskoj, a potom su polaznicima uručene diplome.

Ponosan na drugu generaciju koja je završila edukaciju u Novskoj bio je i župan Ivo Žinić koji je podsjetio kako je ideja da Sisačko – moslavačka županija postane središte gaming industrije u svojim začetcima naišla na podsmijeh.

“Pozitivno smo iznenađeni brzinom kojom se ova priča razvija! Mi danas imamo već drugu generaciju polaznika edukacije, a u Srednjoj školi u Sisku novi program tehničara za razvoj video igara za koji je interes daleko prešao upisne kvote. Na vrijeme smo prepoznali interes za nove tehnologije i krenuli u priču!”

Župan je najavio i izradu projekta za izgradnju kampusa za gaming industriju u Novskoj.

Inače, do sada je gaming edukaciju završilo 39 polaznika, a njih 18 je otvorilo tvrtku u Inkubatoru PISMO. Uskoro kreće novi krug edukacije. 40 novih polaznika starta s edukacijom 11. studenoga u Novskoj, a polaznici i ovaj put dolaze s područja čitave Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime