Plenković vjeruje u društveni dogovor države i građana oko cijepljenja

Predsjednik Vlade kazao što smatra jedinim učinkovitim rješenjem

170
14.07.2021., Plitvicka jezera - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic nazocio jena konferenciji koja se na temu „Uloga zena u kreiranju Europe buducnosti“ odrzava u sklopu Konferencije o buducnosti Europe Suncane Glavak. Uz predsjednika Vlade nazocile su ministrice poljoprivrede Marija Vuckovic, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natasa Tramisak, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korzinek, zupan Licko senjske zupanije Ernest Petry i Marija Kustić. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zbog odličnog odaziva građana Zagreba na cijepljenje bez naručivanja i najave, jučer je cijepljenje u Školi narodnoga zdravlja “Andrija Štampar” nastavljeno i nakon 19 sati dok se nisu cijepili svi koji došli na cijepljenje, objavio je HZJZ na svojim internetskim stranicama.

Premijer Andrej Plenković izjavio je jučer kako vjeruje da će se postići društveni dogovor između države i građana u vezi s cijepljenjem protiv covida-19, ponovno je apelirao na sve koji se mogu cijepiti da to i učine za boljitak sviju, istaknuvši da je osiguran “alat” za to – cjepivo.

Cilj kolektivni imunitet: Imamo rješenje za povratak starom životu

Plenković je istaknuo da je cilj cijepljenja steći kolektivni imunitet protiv covida-19, podsjetio da je Vlada osigurala dovoljno cjepiva te je čestitao svim koji su se cijepili, a kojih je među odraslim osobama sada 46,3 posto.

Premijer vjeruje da će se ostvariti postignuti dogovor s poslodavcima i da će se cijepiti do 70 posto zaposlenih u onim tvrtkama koje će tražiti potporu u poslovanju zbog posljedica pandemije.

Nije se složio s novinarskom primjedbom da je riječ o svojevrsnoj neizravnoj prisili za cijepljenje u nekim djelatnostima poput zdravstva, socijale i napose školstva jer, dodao je, rezultati državne mature također pokazuju kolike su prednosti nastave uživo u odnosu na online nastavu.

Poručio je da je cilj cijepljenja osigurati zdravstvenu, ekonomsku i financijsku sigurnost ljudi i to tako da se ohrabri oko 65 posto do 70 posto stanovništva da se cijepe jer su prošle godine preporuke stručnjaka bile da se s 80 posto stječe kolektivni imunitet, a sada s novim varijantama taj postotak i raste.

Nakon godinu i pol krize koja je diljem svijeta odnijela više od 4 milijuna života i 8.233 života u Hrvatskoj imamo rješenje za povratak starom životu i apeliram na sve da ga, ako nemaju neki medicinski razlog, iskoriste, poručio je.

“Svi naši sugrađani su racionalni i pametni. Svjesni su da nas je korona koštala 34 milijarde kuna, da smo lani imali pad od osam posto. Unatoč toma smo zadržali 700.000 radnih mjesta, pomogli više od 120.000 poslodavaca, stali iza privatnoga sektora i radnika na način kako je to jedino mogla država”, rekao je Plenković

Istaknuo je kako smo istodobno održali financijsku reputaciju s investicijskim kreditnim rejtingom i idemo prema eurozoni, a uz znatno blaže mjere od mnogih drugih zemalja u kojima su mjere bile restriktivnije, pa se i cijepilo više ljudi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime