Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kotar šumi na području grada Petrinje 4. kolovoza odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i zapovjedniku 57. brigade Hrvatske vojske „Marijan Celjak”, brigadiru Stjepanu Grgcu.

Grgac, jedan od legendarnih zapovjednika 57. brigade poginuo je 4. kolovoza 1995. godine u neprijateljskoj zasjedi u Kotar šumi, a na tom je mjestu godinu dana kasnije  otkriven spomenik s njegovim poprsjem i spomen pločom s imenima 10-orice stradalih hrvatskih branitelja u Oluji na ovom području, šestorice pripadnika 57. brigade „Marijan Celjak“, trojice iz 2. gardijske brigade „Grom“ i jednog iz 12. domobranske pukovnije. Uz obitelj pokojnog Stjepana Grgca, kod spomenika su vijence položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik župana Ivan Celjak, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, izaslanstvo Općine Lekenik, predstavnici vojske te udruge proistekle iz Domovinskog rata. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Siska Antun Pereković podsjetio je kako je Grgac od prvog dana sudjelovao u obrani domovine kao pripadnik vojne policije, zatim je prešao u 57. samostalnu bojnu gdje je 1993. godine završio tečaj za zapovjednika bojne. Nakon toga je na Vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio časničku školu kao najbolji u klasi i preuzeo mjesto zapovjednika brigade na kojem je ostao do pogibije.

„Nažalost, s tugom se prisjećamo’95-te, kad su naši dečki ovdje poginuli, kad su prolili krv za ovo što mi danas imamo. Nastojimo da se to ne zaboravi, da prenosimo to na naša mlada pokoljenja, ne samo na sinove, nego čak sada već i na unučad, da se to pamti, jer je to naša jedina, prava istina“.

Počast hrvatskim braniteljima poginulim na području grada Petrinje, Kotar šumi, odao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je obećao pomoć u legalizaciji spomenika i njegovom uređenju.

„Poznavao sam Stjepana Grgca jer smo bili dobri prijatelji. Znao sam i Božu Martana i Predraga Matanovića. To su bila tri zapovjednika na ovoj liniji koji su u nekoliko sati poginuli točno na današnji dan prije 27 godina. Kada smo došli do „Finela“ i kada smo čuli da su nam tri zapovjednika smrtno stradala, onda smo tek vidjeli da je cijela ta linija napada bila izuzetno oslabljena i u tom dijelu svi smo doživjeli strašan šok, jer bilo je puno mrtvih i ranjenih. To je ono što se ni danas ne može zaboraviti. Ovdje sam došao, prije svega, jer sam dio cijele te ratne priče i stvaranja domovine Hrvatske. Mošćenica je u tom dijelu, kao prva linija fronte dala jednu ogromnu ulogu, ali bome i svi oni koji su kroz Mošćenicu prošli, koji su prošli kroz Koloniju, koji su prošli kroz ovu Kotar šumu. Sigurno da je to nešto što je bilo najteže u našoj nedavnoj povijesti, ali danas imamo sadašnjost u kojoj se moramo okrenuti prema budućnosti i svim ovim obiteljima koje su danas bile ovdje i kojima je ostala ta suza u oku, trebamo biti podrška. Mislim da je ovo jedan izraz pijeteta i poštovanja prema svemu onome što su hrvatski branitelji i svi poginuli dali za domovinu Hrvatsku“, rekao je gradonačelnik Dumbović.

Izaslanik predsjednice RH, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić bio je tada zapovjednik 78. samostalnog bataljuna i često je surađivao s Grgcom za čiju je pogibiju ustvrdio kako ih je sve potresla. Sretali su se redovito na koordinacijama, naročito uoči Oluje koja je, kako je istaknuo župan, bila dugo i pomno planirana akcija.

„Sjećam se kao danas i Stjepana, ali i svih drugih zapovjednika. Tada smo rekli kako vjerojatno svi nećemo dočekati kraj rata i oslobođenje. Jednostavno, to je u ratu tako. Stjepan je doista bio jedan veliki, hrabar časnik, zapovjednik koji je vodio svoju brigadu, na čelu, kao i svi zapovjednici. Nažalost, puno je zapovjednika upravo u tim prvim probijanjima neprijateljskih crta stradalo. Stjepan Grgac, Predrag Matanović, sve su to ljudi koji su bili na čelu svojih postrojbi i danas smo im se došli pokloniti, položiti vijence, zapaliti svijeće, sjetiti se tih naših hrabrih vitezova. Vjerujem da ćemo se, ne samo danas, 23 godine nakon pogibije naših branitelja, nego i sve godine koje će uslijediti sjećati tih dana i tih događanja. Oluja je nešto što je veličanstveno. Njome smo oslobodili većinu naše zemlje, osim Podunavlja koje je kasnije mirno reintegrirano. Danas imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku u kojoj pokušavamo na druge načine, jednom novom „borbom“ stvoriti kvalitetnije uvjete za opstanak na ovim prostorima“, kazao je Žinić.

Uz spomenutog Stjepana Grgca, zapovjednika 57. brigade HV-a „Marijan Celjak“, na području Kotar šume poginuli su i pripadnici ove brigade: narednici Ozren Jalžečić i Miroslav Matleković, časnički namjesnik Željko Pauković, satnik Ivica Plevanč, bojnik Milan Jelić, pripadnici 2. gardijske brigade „Grom“: narednici Vlado Vočanec i Dubravko Bečaj te časnički namjesnik Petar Tukara, kao i pripadnik 12. domobranske pukovnije bojnik Božan Martan. Molitvu za njih, ali i za sve ostale poginule i nestale hrvatske branitelje je na spomen obilježju u Kotar šumi predvodio vlč. Robert Jakica, župnik Župe sv. Katarine iz Komareva.

[srizonfbalbum id=2117]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime