Počast žrtvama druge najveće masovne grobnice u RH

Predsjednica u Baćinu odala počast poginulima u Domovinskom ratu i susrela se s članovima obitelji stradalih

1154

Drugi dan boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji 6. prosinca predsjednica Kolinda Grabar Kitarović završila je u mjestu Baćin u općini Hrvatskoj Dubici odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu te susretom s članovima obitelji stradalih. Predsjednica je položila cvijeće i svijeće kod Spomen obilježja masovne grobnice te na Spomen obilježju poginulim mještanima Baćina u Domovinskom ratu, a potom je obišla i Spomen sobu Domovinskog rata, memorijalni prostor u kojem se na jednom mjestu mogu vidjeti imena 39 vojnih i 98 civilnih žrtava koje su poginule na području Općine Hrvatska Dubica.

VEZANE VIJESTI
1. Lovačka kobasijada Sisačko - moslavačke županije

Baćin je nažalost poznat i kao mjesto u kojem je počinjen drugi po veličini masovni pokolj u Domovinskom ratu. Za zločin do danas nitko nije odgovarao, podsjetio je ovom prilikom sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Nažalost ne samo za ove zločine ovdje u Baćinu, 56 civilnih žrtava koji su ovdje stradali u jednom danu 21. listopada 1991. godine, nego i za sve ostale 43 masovne grobnice na području Sisačko-moslavačke županije. Više od 1600 nedužnih civila ubijeno je samo zbog toga što su bili Hrvati. To je strašan zločin za koji nitko nije odgovarao. Sjetimo se toga uvijek kad dođemo ovdje, u svim prigodama. Uspjeli smo da konačno i naša hrvatska predsjednica dođe na ovu drugu masovnu grobnicu. Baćin je poslije Ovčare najveća masovna grobnica u RH. Samo ovdje je stradalo 56 žrtava, a na području općine Hrvatska Dubica stradalo je 137 stanovnika, gotovo sedam posto populacije Hrvata. Veliki je to gubitak koji se osjeća i danas, 23 godine od završetka Domovinskog rata i bojim se, kad nisu već do sada odgovarali, teško da će se ti zločinci pronaći“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Čestitka župana Žinića i predsjednice skupštine Roksandić za Dan državnosti

Dodajmo kako je zajedničku molitvu kod spomen obilježja predvodio vlč. Željko Jurković, župnik Župe Presvetog Trojstva iz Hrvatske Dubice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here