Počinje cijepljenje po ljekarnama

Za sada je cijepljenje planirano za svega tri ljekarne

163

U tri ljekarne, po jedna u Bjelovaru, Požegi i Šibeniku, do kraja sljedećeg tjedna moglo bi početi cijepljenje građana protiv covida-19, a njima će se priključivati druge ljekarne čim budu organizacijski i kadrovski spremne za taj posao.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) Ana Soldo kazala je da je desetak ljekarni obavijestilo komoru da su našli liječnike koji su voljni cijepiti u ljekarnama pa bi se i one vrlo brzo mogle uključiti u taj posao. Dodaje da su riješeni informatički problemi oko načina ulaza u sustav onima koji će cijepiti u ljekarnama. Naime, sve ljekarne povezane su u zdravstveni informatički sustav koji omogućava unošenje podatak o cijepljenoj osobi.

Soldo naglašava da će se u cijepljenje za sad uključiti još barem 40 do 50 ljekarni diljem Hrvatske koje su se već najavile, te da bi iza 15. kolovoza trebao biti riješen i problem ostalih timova za cijepljenje u kojima mora biti liječnik. Objašnjava da ljekarnici ne smiju po važećem zakonu cijepiti građane i zato se moraju formirati mobilni timovi koji će dolaziti u ljekarne. Dodaje da će se cijepljenima izdavati i covid potvrde i to onima cijepljenima Johnson&Johnsonom odmah nakon prve doze, a ostalima nakon druge doze cjepiva.

Već nakon prvih najava mogućnosti cijepljenja u ljekarnama ima sve više upita građana koji bi se željeli cijepiti u njima najbližoj ljekarni. Poglavito je riječ o starijim osobama kojima je odlazak do punktova u velikim gradovima problem.

Svi koji se namjeravaju cijepiti u ljekarnama morat će najaviti svoj dolazak, a moći će odabrati i cjepivo. Ljekarne će imati i osigurano ‘promatranje’ desetak minuta nakon cijepljenja, zbog mogućih alergijskih reakcija, za što će mobilni timovi biti opremljeni antišok terapijom jednako kao i na punktovima domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo kad organiziraju cijepljenje.

Riješeno je i plaćanje što znači da će oni koji će sudjelovati u cijepljenjima u ljekarnama biti plaćeni kao i timovi na punktovima na isti način i u istom iznos od strane HZZO-a.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime