Počinju radovi na izgradnji Veteranskog centra u Petrinji

Važnu ulogu u radu Veteranskog centra u Petrinji imat će i braniteljske udruge i zadruge s područja Sisačko-moslavačke županije

265
Grad Petrinja

Grad Petrinja je objavio kako je 22. srpnja 2020. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja kao investitor, administrativno uveo u posao rekonstrukcije i dogradnje bivše vojarne Zrin u Veteranski centar Petrinja zajednicu izvođača Lavčević d.d. i Lavčević inženjering d.o.o..

Ministarstvo hrvatskih branitelja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. provodi projekt pod nazivom Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj kojim će se izgraditi četiri veteranska centra – u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku.

Grad Petrinja

Projekt obuhvaća sve aktivnosti od pripremnih radnji prije početka radova do uspostave Veteranskog centra. Ukupna vrijednost rekonstrukcije i dogradnje iznosi 82.478.509,98 kuna, a sufinancirati će se sredstvima Europskog regionalnog fonda. Grad Petrinja snosi troškove komunalnog doprinosa u iznosu od 428.630,65kn i osigurat će priključke na pristupne ceste i komunalnu infrastrukturu. Grad će pružati podršku Ministarstvu u radu Veteranskog centra uključenjem lokalnih dionika u provedbi psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike.

Važnu ulogu u radu Veteranskog centra u Petrinji imat će i braniteljske udruge i zadruge s područja Sisačko-moslavačke županije, kako u pogledu opskrbe njihovim proizvodima tako i u provedbi radne terapije, po uzoru na Dom hrvatskih veterana u Lipiku, pilot-projekt pokrenut iz nacionalnih sredstava u svrhu što kvalitetnije pripreme za provedbu projekta uspostave veteranskih centara.

Grad Petrinja

Uspostavom Veteranskog centra u Petrinji, putem radova dogradnje, rekonstrukcije, obnove, prilagode i izgradnje te opremanja, unaprijedit će se infrastruktura za pružanje psihosocijalne podrške s ciljem boljeg uključivanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u društvo.

Ovaj projekt izvrstan je primjer odnosa države prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, kao i međuresorne suradnje, a ujedno dobar pokazatelj benefita članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Rezultati projekta osigurat će se u sinergiji s projektima koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi, a sufinancirani su iz Europskog socijalnog fonda. Kroz sve projekte utjecat će se na jačanje kapaciteta stručnjaka koji će, među ostalim, provoditi programe i u veteranskim centrima te će se omogućiti implementacija novih programa psihosocijalnog osnaživanja i izvaninstitucionalnih usluga u okviru nove financijske perspektive 2021.-2027., kao i daljnje širenje mreže veteranskih centara u Republici Hrvatskoj.

Grad Petrinja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here