Polaznici Ratne škole na tradicionalnom studijskom putovanju u SMŽ

Upoznali se s osnovnim karakteristikama županije, njenim značajem u RH, pogodnostima i prednostima, ali i problemima i poteškoćama

232

U sklopu svog redovnog plana i programa izobrazbe, polaznici 21. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ iz Zagreba boravili su na studijskom putovanju Središnjom Hrvatskom pa su tako 19. veljače posjetili i Sisačko-moslavačku županiju.

Voditelj studijskog putovanja je bio brigadir Dragan Basić, koji je uz kolege s Ratne škole, brigadira Božu Vukasovića i bojnicu Jasnu Đivan Perković, u posjet županiji poveo 13 polaznika Ratne škole iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Polaznike Ratne škole u sjedištu Županije primio je župan Ivo Žinić uz kojeg su bili i njegovi zamjenici Roman Rosavec i Ivan Celjak. Župan im je zaželio dobrodošlicu te izrazio zadovoljstvo što polaznici ove elitne ratne škole, već petu godinu tradicionalno posjećuju Sisačko-moslavačku županiju. Župan je polaznike Ratne škole upoznao s osnovnim karakteristikama županije, njenim značajem u RH, pogodnostima i prednostima, ali i problemima i poteškoćama, među kojima je, kao i u ostatku Hrvatske, najveći problem loša demografska slika i iseljavanje.

VEZANE VIJESTI
Sve je spremno za održavanje 7. utrke solarnih automobila SOELA

„Ovo je poljoprivredna županija, imamo velike poljoprivredne površine gdje se naši ljudi bave poljoprivredom, a mi im nastojimo pomoći određenim potporama. Trenutno je možda najjača industrija drvna industrija. Mi na našem području imamo desetak velikih tvrtki s više od 500 zaposlenih u drvnoj industriji. Mislim da smo najjači u hrvatskoj što se tiče drvne industrije i prerada drveta što ne čudi s obzirom na to da ovdje imamo velika prostranstva bogata šumama. No, okrećemo se i nekim novim, modernim tehnologijama. Želimo postati središte gaming industrije. Iz fondova EU dobili smo sredstva i razvijamo jedan veliki projekt na području Novske gdje se gradi poduzetnički inkubator, a školovat ćemo i tehničare za izradu video igara. To je nešto po čemu želimo postati prepoznatljivi“, kazao je župan koji je govorio i o brojnim drugim projektima poput Kupujmo lokalno, Baština Zrinskih – budućnost Banovine, projektu znanstveno – kulturnog i obrazovnog centar u bivšoj Lađarskoj vojarni u Sisku itd.

VEZANE VIJESTI
Međunarodna konferencija „Cjelovit pristup okolišu“

Brigadir Dragan Basić, voditelj studijskog putovanja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ zahvalio se županu na prijemu 21. naraštaja polaznika ove škole koja je, kako je pojasnio, najviša razina vojne izobrazbe unutar OS RH i Ministarstva obrane RH.

„Ja sam prije tri godine bio ovdje na prijemu, tada kao polaznik Ratne škole koju sam u međuvremenu uspješno završio. Da je ovo lijep kraj, još davno su shvatili i Rimljani. Drago mi je čuti da su, od vremena kad sam bio ovdje prije tri godine do danas, napravljeni određeni pomaci. Drago mi je što čujem i za ove centre izvrsnosti koje planirate, kao i za sve ostale projekte. Zaista mi je ugodno čuti da neke stvari idu u tom smjeru i hvala vam na prijemu“, rekao je Basić.

VEZANE VIJESTI
U SMŽ i dalje tri zaražena, Stožer poziva na odgovornost i poštivanje mjera

Nakon što su pozorno saslušali izazove koji su pred Sisačko – moslavačkom županijom, kao i razmišljanja koja je iznio župan kako će se u budućnosti određeni projekti razvijati, polaznici su županu postavljali pitanja s obzirom na to da je i jedan od ciljeva studijskog putovanja upoznati se s krajem u kojem se nalaze na putovanju, saznati više o krucijalnim problemima i izazovima, ne samo vojnim, nego i gospodarskim i socijalnim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here