Sisačko-moslavačka županija drugu je godinu za redom dodijelila potpore za promidžbu, organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama u poljoprivredi.

Cilj je ovih potpora potaknuti promociju domaćih proizvoda, povezivanje proizvođača te unapređenje poljoprivredne proizvodnje i prodaje istaknuo je prilikom dodjele ugovora o potporama sisačko-moslavački župan Ivo Žinić naglasivši kako ove godine ugovore potpisuju sa 16 korisnika za ukupno 40 projekta i programa za što je u proračunu osigurano 250 tisuća kuna.

„Drugu godinu zaredom smo odlučili osigurati određena sredstva u proračunu kako bi pomogli korisnicima ovih potpora da se predstave i unutar i van naše županije. Mogu spomenuti samo neke od izložbi, npr. Dane meda koje svake godine organizira županijska Udruga medara, imamo konjogojsku izložbu, izložbu stoke,  nastupe na raznim sajmovima na koje ponajviše izlaze medari i vinari, različite edukacije itd. Vjerujem da će ovo biti doprinos još kvalitetnijoj poljoprivrednoj proizvodnji u našoj županiji. To su samo neke od mjera kojima mi potičemo poljoprivredu proizvodnju. Najveće mjere su svakako poticaji u poljoprivredi. Gotovo četiri milijuna kuna se svake godine investira u dodatnu poljoprivrednu proizvodnju. Vjerujemo da će i ovi današnji ugovori pridonijeti afirmaciji poljoprivredne proizvodnje. Spomenut ću i teškoće koje su prisutne na ovom području županije. Naša županija, nekad najjača u stočarskoj proizvodnji, danas je pokleknula. Stočarska je proizvodnja kod nas sve lošija i sve je manje proizvođača koji se bave uzgojem stoke. To je nešto što vjerojatno nećemo više moći povratiti, ali  ćemo raditi na tome da pokušamo bar zadržati postojeće stanje, one ljude koji se time bave poduprijeti i omogućiti im da mogu kvalitetnije plasirati svoje proizvode“. kazao je župan.

VEZANE VIJESTI
Svečana sjednica povodom Dana općine Sunja

Korisnici su tako mogli ostvariti potpore za lokalno-tradicijske manifestacije, znanstveno-stručne skupove ili putovanja te gospodarske manifestacije. Potporu je ostvarila i Udruga vinogradara i voćara Moslavine.

„Za moju udrugu ova potpora znači- jako puno.  Ovo je druga godina kako organiziramo izložbu poljoprivrednih proizvoda OPG-a Sisačko-moslavačke županije. Ova sredstva koja smo dobili, u iznosu od 12 tisuća i 600 su nam zaista puno pomogla u organizaciji. Prošle godine je bila izborna godina i mislili smo da je prošlogodišnja provedba ovog natječaja i sredstva koja su dana, da su dana u predizborne svrhe. Ja čestitam županu i suradnicima što su to nastavili i ove godine te što su demantirali glasine i „zločesta očekivanja“. Zaista, svaka čast na uloženim sredstvima i na trudu. Svi znamo na kakvim je koljenima poljoprivreda, s kakvim se sve problemima nosi pa je svaka juna dobrodošla“, rekao je predsjednik Udruge vinogradara i voćara Moslavine Marijan Gašparec.

VEZANE VIJESTI
Novska dio najvećeg svjetskog natjecanja u izradi video igara

Janko Kezele, dopredsjednik Proizvođačke organizacije vinara Škrlet, koja okuplja osam vinara s područja Sisačko – moslavačke i dva s područja Zagrebačke županije, pojasnio je za što je ovom udruženju dodijeljena županijska potpora.

„Dobili smo potporu za nekoliko projekata, od nastupa na raznim sajmovima do naših vlastitih manifestacija koje organiziramo kao udruga i također za projekt brendiranja i standardizacije sorte škrlet. Ukupan iznos od je oko 70 tisuća kuna. Mi želimo kroz promociju škrleta kao vinske sorte i kroz podizanje vrijednosti škrleta u javnosti, prezentirati, promovirati i povećati vidljivost same regije Moslavine odakle škrlet dolazi. Tu uvijek govorimo o uspješnim primjerima iz Hrvatske kao što su malvazija za Istru ili žlahtina za otok Krk. To su jako dobri primjeri koji su nama primjer i to je ono što želimo postići sa našem regijom Moslavinom i sa svojim škrletom koji bi trebao pomoći da se Moslavina razvijaju i u turističkom smislu“, istaknuo je Kezele.

Pčelarska udruga “Metvica” iz Novske, koja će slijedeće godine obilježiti pola stoljeća rada i okuplja oko 140 medara, ove je godine u povodu Dana grada organizirala I. Dane meda “Medenu zonu”, na kojoj su izložili razne pčelarske proizvode, a priredili su i ocjenjivanje kvalitete meda. Cilj im je nastaviti ovu manifestaciju, a u tome će im koristiti ova potpora, kazao je član ove udruge Mijo Kos.

VEZANE VIJESTI
Javno prezentirali kako planiraju trošiti sredstva poreznih obveznika

„Prvi put smo ove godine organizirali tu Medenu zonu gdje su djeca svih škola s područja bivše općine Novska, znači iz Lipovljana, Rajića, Jasenovca i Novske posjetili tu izložbu. Pčelari, njih 15-ak, jer ih više ne stane, na štandovi su izložili sve ono što oni proizvode. To je ujedno i prezentacija zdrave hrane i korištenja meda, da djeca nauče o brojnim blagodatima meda. Čak samo i poklanjali med djeci, dječjim vrtićima i školama, da ga koriste u prehrani u svojim školskim kuhinjama“, pojasnio je Kos.

Čestitavši im na dodijeljenim potporama župan Žinić je na kraju izrazio uvjerenje kako će potpore iduće godine biti još izdašnije i obuhvatiti još i veći broj korisnika te kako će na taj način zajednički pridonijeti što boljem razvoju poljoprivrede kao jedne od strateških razvojnih grana Sisačko-moslavačke županije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here