VIDEO – Značajna sredstva iz Europske unije za poljoprivrednike s područja Petrinje

988

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva čiji su vlasnici, uz pomoć petrinjske Razvojne agencije „PETRA“ , dobili bespovratna sredstva Europske unije kroz Program ruralnog razvoja za mala poljoprivredna gospodarstva i za mlade poljoprivrednike obišao je u srijedu, 31. svibnja gradonačelnik Darinko Dumbović sa svojim suradnicima.

Nakon povratka u Donju Pastušu 2000. godine, obitelj Vrga pokrenula je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se najprije bavilo uzgojem krava i proizvodnjom mlijeka, a zbog velikih ulaganja s jedne strane, a pada cijene mlijeka s druge strane, 2015. godine odlučili su se baviti uzgojem janjaca, a kao mladi poljoprivrednici upravo su za taj uzgoj, a uz pomoć petrinjske Razvojne agencije „PETRA“, dobili bespovratna sredstva Europske unije u stopostotnom iznosu od 381.150,00 kn.

Ovo gospodarstvo posjetio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović sa svojim najbližim suradnicima, a likvidatorica Razvojne agencije „PETRA“ Lana Modrovčić-Ljubojević nešto više nam je rekla o prijavi OPG-a Vrga za dobivanje bespovratnih sredstava Europske unije.

Veliki je interes petrinjskih poljoprivrednika za natječaje iz Programa ruralnog razvoja.

OPG Vrga trenutno uzgaja 30 janjaca, od kojih je 10 kupljeno zahvaljujući ovim potporama, a planirana je kupnja još njih 30, kaže Dejan Vrga i zahvaljuje na pomoći i PETRI i Gradu Petrinji.

Dio sredstava je već iskorišten, a Vrga zna u što će uložiti sredstva koja tek treba dobiti.

Vrga nam otkriva kako se u budućnosti planira baviti i uzgojem lijeske i banijske crne šljive, a skromno kaže kako mu je lijepo živjeti i raditi u Donjoj Pastuši, kraju koji ima veliki poljoprivredni potencijal. Bilo bi još i bolje, kaže Vrga, da se više ljudi vrati i da se bave poljoprivredom. Dana kad je ovaj kraj bio potpuno devastiran te nije imao niti pitku vodu, niti električnu energiju, niti prohodne puteve prisjetio se gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

„Iako su svi sumnjali u to da Banovina ima šansu, mi smo tvrdili suprotno. Ima šansu jer ima ljude koji žele proizvoditi i stvarati na području koje je plodonosno i itekako prihvatljivo za ekološku proizvodnju zdrave hrane.“

Nakon Donje Pastuše, predstavnici Grada Petrinje posjetili su i Jošavicu, točnije OPG Gvoić koji se bavi uzgojem banijske šare svinje ( trenutno ima 30 komada ), ali i drugih pasmina klasičnih svinja te ratarskom proizvodnjom.

 

 

Kao malo poljoprivredno gospodarstvo dobili su bespovratna sredstva Europske unije kroz Program ruralnog razvoja također u stopostotnom iznosu od 113.830,00 kn. Osim europskih i državnih, OPG Gvoić koristi i gradske poticaje, kaže nam Ante Marić, privremeni pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu.

Ova sredstva znače nam jako puno, naglašava Jovan Gvoić.

Gvoić je i jedan od osnivača Udruge uzgajivača svinja „Banijska šara“, pasmine kojoj je prijetilo izumiranje, a sada je uspješno revitalizirana, zahvaljujući potpori Grada Petrinje.

A uz povećanje broja članova Udruge i povećanje broja grla, trenutno je prvi i najvažniji cilj priznavanje pasmine banijske šare kao treće priznate pasmine svinja u Hrvatskoj od strane Ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime