Pozitivni zaključci radnog sastanka u Dvoru

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić sa suradnicima održao prvi dio radnog sastanka s načelnikom Općine Dvor Nikolom Arbutinom i suradnicima

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić sa suradnicima održao je prvi dio radnog sastanka s načelnikom Općine Dvor Nikolom Arbutinom i suradnicima. Na sastanku su dodaknute bitne teme, među kojima i teme radioaktivnog otpada, graničnog prijelaza i situacije s migrantima. Aktualni gorući problem u Dvoru je pitanje hitne pomoći, naglasio je načelnik Općine Nikola Arbutina: “Novom mrežom Hitne pomoći od 1. lipnja 2016. godine nismo imali liječnika u Hitnoj pomoći. Zahvaljujući županu i ravnateljici Doma zdravlja i taj smo problem riješili i to na takav način da ćemo imati dežurstvo noću, subotom i nedjeljom. Projekt će se fnancirati po modelu 50/50.”


Drugi gorući problem je rješavanje radioaktivnog otpada iz NE Krško, nastavio je Arbutina: “U četvrtak je na Vladi bio Nacionalni program za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Taj dokument je nepovoljan za Općinu Dvor jer on govori da je potencijalno skladište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Vlada je usvojila taj nacionalni program, ali vode se razgovri sa Slovenijom o nekom drugom scenariju. Općina Dvor i Županija su suglasni da zastupamo stav stanovništva ovog područja i mi se tome protivimo.”
Osim toga, granični prijelaz s BiH će biti rekonstruiran te će se privremeno pokušati otvoriti granični prijelaz za teretna vozila. Bitno je podići kvalitetu života na tom području te je naglasak stavljen na poboljšanje infrastrukture, poručio je župan Ivo Žinić: “Nekoliko godina modelom 50/50 u jedinicama lokalne samouprave obovili smo veliki dio županijskih cesta, a ove godine obnovit ćemo preko 60 km županijskih cesta. Svjesni smo, kao i stanovnici naše županije da ne možemo sve obnoviti u dvije tri godine, ali korak po korak tome težimo.”

Općina Dvor i Županijska uprava za ceste SMŽ potpisali su ugovor o zajedničkom sufinanciranju obnavljanja ŽC3262 po modelu 50/50, pojasnio je ravnatelj ŽUC-a Stipo Šapina: “Radi se o županijskoj cesti koja je u jako lošem stanju. Vrijednost radova je 3.000.000 kn, pola plaća ŽUC, a pola Općina Dvor. Mi ćemo početkom iduće godine raspisati natječaj za provedbu javne najave kako bismo sredinom ljeta bili spremni za radove.”
Župan Žinić izrazio je punu podršku Općini i stanovnicima Dvora, naročito vezano uz radioaktivni otpad: “Moj stav je poznat, poštivat ću mišljenje lokalnog stanovništva. Po pitanju graničnog prijelaza ovaj zaključak je itekako bitan i podržavam inicijativu da se što prije pronađe rješenje koje neće štetiti Republici Hrvatskoj. Po pitanju migranata zahvaljujem policiji gdje su nas izvjestili da nemamo nikakvih problema na granici.”
Potvrdio je to i načelnik Policijske postaje Dvor Dario Potalec: “Što se tiče nezakonitih migracija, stanje na posebnom podučju Policijske postaje Dvor je zadovoljavajuće, sigurnost granice nije upitna, imamo dovoljan broj ljudi i tehničke opreme, imamo vozila. Možemo se adekvatno boriti sa svim izazovima i eventualnim prijetnjama. Ovom prilikom jamčim sigurnost svim građanima Republike Hrvatske.”

Iduće godine obnovit će se i Autobusni kolodvor u Dvoru kojega je Vlada darovala Općini. U drugom dijelu radnog sastanka govorilo se i o sanaciji Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, stavljanju u funkcijuposlovnih zona u Dvoru, Projektu „Baština Zrinskih – budućnost Banovine“ i zaštiti Zrinske gore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here