Predsjednica na Molitvenom doručku Sisačke biskupije

Tradicionalni Molitveni doručak i ove godine okupio osobe iz vjerskog, kulturnog i političkog života

98

U organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije u dvorani Benedikta XVI. sisačkog Velikog Kaptola održan je tradicionalni Molitveni doručak koji je i ove godine okupio osobe iz vjerskog, kulturnog i političkog života župa, županija, gradova i općina s područja koje obuhvaća biskupija, a svojim ga je dolaskom prvi put uveličala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je održala
uvodno predavanje.

„Iznimno mi je zadovoljstvo biti na Molitvenom doručku ovdje u Biskupiji. Ovo mi je zapravo prvi Molitveni doručak u Hrvatskoj. Sudjelovala sam u SAD-u na raznim Molitvenim doručcima. Jutros ću govoriti posebno o ulozi žene u politici i Crkvi, naravno poštujući autonomiju, odnosno razdvojenost države i Crkve. Vjera je ipak meni bitna komponenta života i svojevrsni moralni kompas. Zato ću govoriti o ulozi vjere u životu političara i o ekumenskom dijalogu koji može biti primjer i nama političara kako rješavati pitanja dijalogom“, kazala je predsjednica.

VEZANE VIJESTI
Marinbrod: malo mjesto vrijednih ljudi

Na pitanje novinara kakvo je njeno stajalište o reviziji Vatikanskih ugovora, Grabar-Kitarović je odgovorila kako je njezin stav već poznat i da ona nije za reviziju vatikanskih ugovora.

„Moj stav je poznat već odavno. Ja nisam za reviziju Vatikanskih ugovora, nisam općenito za reviziju ugovora jer mislim da to postavlja opasne presedane u međunarodnom pravu, osim ako obje strane nisu zaključile da bi trebalo doći do revizije iz određenih praktičnih razloga“, istaknula je Grabar Kitarović.

Sisački biskup Vlado Košić istaknuo je kako je upravo druženje i zajedničko promišljanje kako vjernik katolik treba postupati, naročito u politici, cilj ovog događanja. Izrazio je zadovoljstvo što im se ovaj put u tome pridružila i predsjednica.

„Predsjednica je sama odabrala temu,a mi ćemo joj biti potpora u smislu kršćanskog usmjerenja, da se traže neka rješenja za naše stanje, iz vjere kao vjernici. Vidjeli smo da je bila na proslavi sv. Blaža u Dubrovniku. Ona se deklarira i jest vjernica. Nama je to drago, da imamo vjernike u politici, ali očekujemo i da se naši vjernici, koji preuzimaju neke javne, odgovorne službe, ponašaju kao vjernici, kršćanskog morala, iz kršćanskih zasada, socijalnog nauka crkve kojeg crkva već promiče od Lava XIII., ali i od Isusa i njegova Evanđelja“, rekao je Košić.

VEZANE VIJESTI
Petrinja - oko 750 milijuna kuna vrijedni europski projekti

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić zahvalio se biskupu na organizaciji ovog događaja te što na ovaj način pokušava među političare unijeti, kako je rekao, one vrijednosti koje su potrebne da bi društvo i narod napredovali.

„Političari bi se u svom poslu trebali ponašati upravo sukladno tim kršćanskim, katoličkim, ali i općim ljudskim vrijednostima. To je ono što je temelj svega, biti prije svega ponizni, ali i pravedni te odgovorni u svom poslu. Nije to jednostavno. U politici često imate i drugačija promišljanja. Svjesni smo mi i vidimo svakodnevno da ima i drugačijih postupaka. Svake godine dolazim ovdje na ovaj Molitveni doručak s biskupom, s ostalim ljudima koji su u politici, a koji možda i nisu vjernici, ali bi se trebali ponašati sukladno tim općim ljudskim vrijednostima. Vjerujem da će i ovaj Molitveni doručak pridonijeti tome. Vjerujem da će i dolazak naše predsjednice, koja će također uputiti određene misli, pridonijeti da se političari ponašaju i provode određene politike sukladno upravo tim vrijednostima, opće ljudskim, ali i kršćanskim“, ustvrdio je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Tradicionalno druženje Lekeničana uz pečene ribice

Dodajmo kako se Molitveni doručak tradicionalno održava povodom godišnjice uspostave Sisačke biskupije koja je službeno ponovno uspostavljena 6. veljače 2010. godine.

Naslovna fotografija: www.smz.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here