Predstavljen projekt „Unapređenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“

Održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt „Unapređenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“

801

Ispred OŠ Mate Lovraka u Petrinji predstavljen je projekt „Unapređenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“. Viši stručni suradnik za koordinaciju projekata Grada Petrinje Dino Žilić podsjetio je da se projekt provodi u sklopu Intervencijskog plana: “Projekt uključuje infrastrukturne radove, odnosno dogradnju školske sportske dvorane OŠ Mate Lovraka, čime će konačno grad Petrinja dobiti dugoočekivanu dvoranu i unaprijediti kvalitetu sportsko-rekreacijskih sadržaja i usluga u samom gradu. Zatim se projekt odnosi na gradnju vrtića u Češkom selu, čime će se rasteretiti postojeći smještajni kapaciteti samog vrtića unutar grada. Projekt se odnosi i na izgradnju dječjeg iglališta u Slatini te na izgradnju svlačionica s pratećim sadržajima, pomoćnog igrališta i dječjeg igrališta u Češkom Selu. Ukupna vrijednost projekta je 40.548.110,38 kn, a iznos EU potpore iznosi 34.297.700,07 kn.”

Žilić je pojasnio u kojoj je fazi provođenje projekta: “Donesena je odluka o odabiru stručnog nadzora za radove, to je tvrtka SO-RA ING d.o.o. Sisak. Također je ugovorena savjetodavna usluga tijekom provedbe projekta s tvrtkom Deloitte d.o.o. Zagreb te je donesena odluka o izvođaču samih radova. Teh-gradnja d.o.o. iz Zagreba su za dogradnju školske sportske dvorane OŠ Mate Lovraka, zatim Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić-Grada je za igradnju dječjeg vrtića u Češkom Selu, Skela Banovina d.o.o. iz Petrinje zadužena je za izgradnju svlačionica s pratećim sadržajima, pomoćnog igrališta i dječjeg igrališta u Češkom Selu te je Kova d.o.o. iz Velike Gorice zadužena za izgradnju dječjeg igrališta u Slatini. Specifičnost ovog projekta opravdava nedavno dobivenog statusa Grada prijatelja djece zato što se njime nastoji unaprijediti kvaliteta života prvenstveno za djecu i mlade, njihove roditelje i sve ostale stanovnike. Još je posebnost u tome, kako Grad upravlja velikim administrativnim područjem i uglavnom su svi društveni, kulturni, sportsko-rekreacijski i ostali sadržaji smješteni unutar gradskog središta, ovaj projekt nastoji te sadržaje razvijati izvan gradskog središte, konkretnije u Češkom Selu i Slatini.”

Konferenciji za novinare nazočio je i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović: “Prije svega bih zahvalio svim voditeljima timova ove dobre, kvalitetne i lijepe društvene priče koja kroz društvenu infrastrukturu daje određene standarde onima koji su nam najvažniji, a to su naša djeca, to su svi oni koji dolaze i koji bi trebali dobiti ono što jesmo i trebamo biti, a to je Europska unija s kvalitetom i životom koji daje garanciju ksko opstati ovdje i biti u kontinuitetu s jednakim šansama u Europskoj uniji. Europski fonodovi su ti koji su tu, oni su kraj nas, samo ih treba uzeti, a da bi ih uzeo moraš imati sposobne ljude i dobre koordinacije. Zato zahvaljujem prije svega onima koji su bili na čelu ovog velikog projekta za našu djecu, a to je prije svih gospođa Vlasta Vuglec te mladi ljudi koji su također dali svoj doprinos.”

Dumbović je svjestan da Petrinjci dvoranu čekaju godinama: “Za dvoranu smo morali ispregovarati kroz Intervencijski plan pilot projekt pet gradova da nam bude prioritet prioriteta. Doći do završne faze koordinacije koja je bila odlična i sa ravnateljicom OŠ Mate Lovraka. Kada su djeca u pitanju, sve ono što i drukčije mislimo kako bi koja ulica trebala imati prioritet, onda smo tu svi zajednički na istoj strani. Neka ovo sve što radimo da poruku da imamo šansu, da imamo šansu regionalnog razvoja da danas-sutra u Europskoj uniji uhvatimo taj korak. Mislim da je školstvo ključna priča, mislim da je predškolstvo ključna priča, i kroz ovaj dječji vrtić… To su investicije koje su Bogom dane, i ako ih ne uzmemo i ako ne budemo imali tu sposobnost, i zato Petrinja ima tu notu graditeljstva, nota koja će dati možda i problem građanima još kroz godinu, dvije, tri dana. Da, imat ćemo problem komunikacije, ali mi to moramo napraviti. Ne želimo da u Europskoj uniji naše prođe, a da ne artikuliramo sve probleme kroz društvenu, komunalnu, gospodarsku i socijalnu infrastrukturu.”

Gradonačelnik je izrazio nadu da će radovi biti provedeni u rokovima i pozvao sugrađane na strpljenje. Također je nagovjestio novih 150.000.000 € iz EU fondova koji će biti uloženi u razvoj grada. Petrinjci zaslužuju određene europske standarde, zaključio je Dumbović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime