Predstavljeni projekti koji se provode na području Bresta i Male Gorice

710

U Brestu Pokupskom kod Kuće Jurinac danas su predstavljeni projekti koje Grad Petrinja provodi, od kojih je posebno istaknut projekt izgradnje vodoopskrbe Brest-Mala Gorica vrijedan 11,7 milijuna kuna.

Direktor petrinjskog poduzeća Privreda Miodrag Čavić podsjetio je kako je 2018. godine dokumentacija oko vodoopskrbe Bresta i Male Gorice bila pripremana, stoga su se ove godine s postojećom dokumentacijom odlučili za javni natječaj:

– Procijenjena vrijednost tog projekta je 11 700 000,00 kuna, mi smo 16. lipnja ove godine objavili javni natječaj nakon javnog savjetovanja i on je trenutno u proceduri. Do jeseni očekujemo da bi već imali izvođača radova za ova dva sela. Radi se o 13,5 kilometara cjevovoda gdje s kućnim priključcima pokrivamo u vodoopskrbi oko 350 domaćinstava i to je negdje oko 800 stanovnika u ova dva naselja. Ovo je samo nastavak jedne priče – magistralnog cjevovoda koji je 2017. bio ugrađen. Magistralca prema Lekeniku je napravljeno gotovo 19 kilometara i skoro 10 kilometara distributivnih cjevovoda. Privreda vodi još jedan veliki projekt koji je u pripremi, a to je Aglomeracija Lekenik. Time bi bila zaokružena priča između Aglomeracije Petrinja i Aglomeracije Lekenik i cijeli taj potez s tim magistralcem za ova sela koja su između toga. Taj projekt vrijedan je oko 350 milijuna kuna.

Prigodno, konferencij je održana ispred Kuće Jurinac u Brestu Pokupskom, jedne od rijetko sačuvanih starih, tradicijskih kuća seoskog domaćinstva na petrinjskom području koja bi trebala postati etno muzejem, a u koju je grad uložio oko pola milijuna kuna:

– Kuća Jurinec mora ostati kao spomenik baštine i kulture, prije svega radi vrijednih ljudi koji čuvaju tradiciju, kao i za naraštaje koji tek dolaze. Ovdje planiramo napraviti ogradu koja mora imati autohtoni izgled, a u realizaciju tog projekta uključili su se i iz Zaštite spomeničke kulture. Danas je Brest u dobroj poziciji zato što smo radili kroz imovinske odnose i čestice magistralac koji je vrijedan preko 18 milijuna kuna, koji povezuje naše vodoopskrbno područje u kojem je Grad Petrinja lider, imamo svoju vodu, imamo svoju ultrafiltraciju. S natječajem koji smo prije nekoliko dana raspisali imamo preko 11 milijuna kuna za distributivne vodove. Danas ovdje saniramo odron, kojeg se također isto nitko nije htio uhvatiti, vrijednost radova je 2 milijuna kuna, poručio je gradonačelnik Dumbović prilikom obilaska 2 milijuna kuna vrijednih radova na sanaciji klizišta i ceste u Brestu Pokupskom, zahvalivši mještanima na strpljivosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime