Premijer se uvjerio u dinamiku obnove i stanje projekata na području Sisačko-moslavačke županije

Vlada je osigurala 90 milijuna kuna pomoći na području Sisačko-moslavačke županije

122

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je Petrinju i Sisak pri čemu je najveću pozornost posvetio dinamici obnove područja stradalog od katastrofalnog potresa prije gotovo dvije godine te je u Petrinji najprije obišao obiteljsku kuću u izgradnji.

“Cilj današnjeg posjeta bila je dinamika obnove i stanje projekata na području Sisačko-moslavačke županije. Što se tiče obnove zadovoljni smo nekonstruktivnom obnovom u sklopu koje je obuhvaćeno gotovo 5.000 kuća, ali radimo na ubrzanju konstruktivne obnove i ubrzanju izgradnje zamjenskih kuća. U interventne mjere, kroz različite resore uložili smo do sada na potresom pogođeno područje milijardu i 870 milijuna kuna čime smo pokazali da smo 100% stali iza stradalih i potresu kako bismo im olakšali socijalnu situaciju.”

Premijer je u Petrinji uručio 21 ugovor iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti bespovratnih sredstava gradovima i općinama u županiji. Potpisan je sporazum između Ministarstva poljoprivrede i Sisačko- moslavačke županije o financiranju sanacije nerazvrstanih cesta na području Siska, Petrinje i Martinske Vesi.

Također, uručeni su ugovori sufinancirani iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III”, za 127 žena vrijedan 6,2 milijuna kuna, ugovor o dodjeli sredstava za pomoć, u svrhu obnove objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi na potresom pogođenom području te Ugovor o dodjeli sredstava za obnovu Doma za starije i nemoćne osobe Glina.

Župan sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak izvijestio je kako je Vlada putem resornih ministarstava dodijelila Županiji, gradovima, općinama i pravnim osobama ugovore u vrijednosti od oko 90 milijuna kuna.

“To su iznimno značajna sredstva kako bi započeli određene projekte. Pomoć od 40 milijuna kuna značajni su za sanaciju vatrogasnih objekata čime se pomaže i jedinicama lokalne samouprave jer većina tih objekata je u njihovom vlasništvu. Značajan je i ugovor ukupne vrijednosti 10,1 milijun kuna za Dom za starije osobe Glina koji je u obnovi, a završetak je u trećem mjesecu sljedeće godine. Danas je uručen i ugovor vrijedan 13 milijuna kuna za asfaltiranje prometnica do velikih OPG-a što je važno za razvoj poljoprivrede.“

Naglasio je kako je Sisačko-moslavačka županija, u partnerstvu s Vladom RH, obnovila do sada 40 objekata u području obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Župan je podsjetio i na značajne gospodarske aktivnosti u 2021. godini koja je bila, kako je rekao župan, rekordna od svih godina do sada.

„Što se tiče prihoda naših gospodarstvenika oni su veći za 23,5 posto u odnosu na 2020. godinu. Imamo i rekordan izvoz koji je 43 posto veći i rekordni suficit koji je 27 posto veći u odnosu na prethodnu godinu. Poduzetnicima smo osigurali beskamatne županijske kredite i u ovoj godini putem tih kredita investitori su uložili više od 35 milijuna kuna na području naše županije“, dodao je župan.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poslao je poruku:

“Naša vlada zaista čini sve kako bi svakog dana intenzivirali proces obnove! Veliki broj obiteljskih kuća je oštećenm veliki je broj zahtjeva za obnovu, veliki broj tih kuća je preliminarno pregledan od strane statičara, a nakon detaljnog pregleda promijenjen je status oštećenja. Nije nimalo jednostavno. Svaki naš kontakt sa stradalima u potresu je podsjetnik i mi smo itekako svjesni da moramo ulagati veliku energiju u procesu obnove.”

Radni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji premijer Andrej Plenković završio je u Sisku obilaskom gradilišta Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole i radova na obnovi sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa, u pratnji biskupa Košića.

Na povratku prema Zagrebu, premijer Plenković je kod Žažine posjetio gradilište dionice autoceste A11 Zagreb-Sisak, od Lekenika do Siska.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime