PRIČE ZA LAKU NOĆ: DAMA I SKITNICA

4620

 

Grad je izgledao veličanstveno, kako i priliči za ovo doba godine. S Badnjom večeri pao je i prvi ovogodišnji snijeg. Sve se zabijelilo, a u vrtovima kuća ponosno su stajala prekrasno okićena božićna drvca. Nadmetala su se jedna s drugima zbog svoje ljepote. Kuće su blistale, a u oknu svakog prozora stajala je plamteća svijeća. U obitelji Dragić sve je bilo spremno za otvaranje poklona koji su bili ukrašeni najljepšim mašnama. Ivo je svojoj supruzi uručio najveći poklon, a kada ga je gospođa Dragić otvorila, ugledala je predivnu malu njuškicu – psa koker španijela. Gospođa Dragić bila je oduševljena poklonom.

“Predivan je! Jako je sladak!”

“Predivna, mala dama”, ispravio ju je Ivo.

I tako je njihov novi član obitelji dobio ime – Dama.

S vremenom, Dragići su razmazili Damu i ona je postala prava mala gospođica. Jako su je voljeli i željeli su joj pružiti sve što su mogli. Dama je čak dobila i posebnu, za nju izrađenu ogrlicu, na kojoj je pisalo njezino ime. Tada je Dama shvatila da je punopravni član obitelji. Dama je bila jako sretna. Dane je provodila u igri sa svojim psećim prijateljima. Društvo su joj pravili već stariji ptičar Pero i škotski terijer Bero. No, onda se dogodilo nešto što Dama nije mogla razumjeti. Odjednom ju je njezina obitelj počela zanemarivati. Nisu joj se obraćali, nisu je izvodili u duge šetnje, te je čak nisu niti mazili. Dama je bila tužna i odlučila je sve ispričati svojim prijateljima.

“Oni neprestano pričaju o nekom sretnom događaju, a gospođa dane provodi u pletenju!”

Tada je pored njih prolazio mješanac Skitnica. Skitnica je bio jako pametan pas, ali nažalost nije imao svoj dom pa je danima lutao naokolo. Čuo je njihov razgovor pa je iznio svoje mišljenje.

“Zaboravi na toplu kuću i mekani jastuk. Tvoja gospodarica će dobiti dijete, a to znači samo jedno – pas ide van iz kuće!”

Dama se zabrinula i nije mogla vjerovati da bi se to moglo dogoditi. Bero je glasno zarežao na Skitnicu kako bi je utješio.

“To se sigurno neće dogoditi, nemoj ga slušati!”

Uskoro je dijete stiglo u njihovu malu obitelj. Bio je to predivan dječačić. Dragići su upoznali Damu s novim članom obitelji i Dama je zaključila kako će sve biti u redu. Skitnica se ipak prevario. I sve je bilo u najboljem redu, dok u obitelj nije stigla teta Sara. Naime, Dragići su se spremali na put i teta Sara je neko vrijeme trebala brinuti o djetetu. Stigla je s velikim kovčegom i s dvije sijamske mačke. Dama je odmah vidjela da će teško izlaziti na kraj s umišljenim mačkama.

Već prvog dana, mačke su uočile akvarij sa zlatnom ribicom. Odmah su je pokušale uloviti, a kada je Dama skočila da ih obrani, akvarij je završio na podu. U taj čas naišla je teta Sara koja je zaključila da je Dama napravila sav taj nered, te joj je odlučila staviti brnjicu. Ovo je bio prvi put da na njezinoj njuškici stoji brnjica i Dami se to nije nimalo svidjelo. Sve to jako ju je pogodilo pa je istrčala iz kuće i trčala ne gledajući uopće kamo ide. Najednom se našla u pustoj uličici gdje je sve bilo puno pasa lutalica. Počeli su je loviti, ali srećom, tu je bio i Skitnica. Skitnica je u zadnji tren otjerao zle pse i spasio Damu. Odmah je primijetio da na njuškici ima brnjicu.

“Dođi, mala! Znam nekoga tko ti može pomoći da se riješiš te gadne stvari s nosa!”

Uskoro su se našli u zoološkom vrtu gdje živi velik broj različitih životinja. Skitnica je Damu odveo do dabra koji je na potočiću marljivo gradio branu. Dabar ih je prijateljski dočekao, nudeći im odmah svoju pomoć. Skitnica se dosjetio pa je ponudio dabru alat za tegljenje panjeva, koji je ustvari bio Damina brnjica. Dabar ga je samo morao s nje skinuti i odmah se veselo bacio na posao, a Dama je uskoro bila slobodna.

Kako bi na dostojan način proslavili Daminu ponovnu slobodu, Skitnica ju je odlučio izvesti na večeru. Otišli su u pizzeriju kod njegovog prijatelja Tonija. Toni je odmah zapazio Daminu ljepotu, te je savjetovao Skitnici da je ne ispušta iz svojih šapa. Dama je na to porumenjela. Dama i Skitnica uživali su u ukusnoj večeri, zdjeli punoj špageta. Skitnica se pobrinuo da ugođaj bude romantičan pa su Toni i njegov kuhar svirali talijanske serenade. Kako su jeli iz istog tanjura, u jednom trenu ustima su uhvatili isti komad tjestenine pa su im se nosići susreli na njegovom kraju. Pogledali su se duboko u oči i shvatili da im se dogodila ljubav. Nakon toga, otišli su do brežuljka, gdje su uživali u pogledu na grad. Nebo je bilo prepuno zvijezda, a ispred njih su treperila svjetla grada. Oboje su zaključili da su uživali u predivnoj večeri, a nakon toga su zagrljeni utonuli u san.

Sljedećeg jutra, Dama se probudila u zoru. Kada je shvatila gdje se nalazi, zabrinuto je uzviknula kako mora ići kući gdje je čekaju gospodari i dijete. Pristala je na prijedlog Skitnice da je otprati. Na putu prema kući, ugledali su kokošinjac. Skitnica je oduševljeno upitao Damu je li ikada natjeravala kokoši, na što je ona začuđeno odgovorila da nije.

“Ne znaš što propuštaš! Krenimo!”, uskliknuo je Skitnica.

I dok se Skitnica zabavljao, Dami se ova igra nije nimalo svidjela. Perje je letjelo posvuda, a uz to, lovio ih je vlasnik kokošinjca. Morali su brzo pobjeći, a kada su izašli na ulicu, Skitnica je shvatio da Dame više nema. Nije znao da ju je uhvatio živoder i strpao u sklonište za napuštene pse. Srećom, čuvar je primijetio da Dama ima ogrlicu s imenom i adresom pa je ubrzo teta Sara došla po malenu. No, čim su stigle kući, teta ju je zavezala za lanac i ostavila u psećoj kućici. Dama je bila jako tužna i nitko je nije mogao utješiti, pa čak ni prijatelji Pero i Bero. Posjetio ju je i Skitnica koji je saznao što se dogodilo. Ali Dama nije bila nimalo sretna što ga vidi. Pucala je od ljutnje! Optužila ga je da je on kriv za sve što joj se dogodilo. Skitnica se pravdao da je mislio da se nalazi odmah iza njega, ali Dama je bila neutješna. Tužno je otišao podvijena repa, razmišljajući o tome kako bi mogao ponovo pridobiti njezinu ljubav.

Padao je mrak, a Dama je bila sve tužnija. Po glavi su joj se motale razne misli. Razmišljala je o svojim gospodarima – gdje su i hoće li doći. Razmišljajući o svemu tome, nije primijetila velikog štakora koji se upravo išuljao iz grma i krenuo prema dječjoj sobi. Opazila ga je tek kada se penjao po zidu i kroz prozor uskočio u sobu. Dama je odlučila brzo krenuti za zločestim štakorom, ali lanac nije bio toliko dug. Počela je režati i lajati ne bi li upozorila na opasnost. Na prozor je izašla teta Sara koja ju je pokušavala ušutkati, ali u tome nije uspjela. Skitnica je čuo Damino lajanje pa se odmah stvorio pored nje, nudeći joj svoju pomoć. Kada mu je Dama ispričala o čemu je riječ, Skitnica se zaletio stubištem do djetetove sobe i krenuo u borbu sa štakorom. Štakor se nije lako predavao, a Skitnica je znao da mora biti hrabar i oštar jer život djeteta ovisi o njemu. Dama se i dalje borila s lancem, a najednom ga je svom snagom otrgnula i potrčala prema dječjoj sobi.

Kada je ušla u sobu sve je već bilo gotovo. Skitnica je spasio dijete. Dama je bila presretna jer su i on i dijete bili živi i zdravi. No, tada je u sobu ušla teta Sara, koja je metlom otjerala Damu u podrum, a Skitnicu u ormar. Pozvala je živodera koji je odvlačio Skitnicu u svoj automobil. Pero i Bero zbunjeno su gledali nastali događaj i ništa im nije bilo jasno. Tada su se pojavili Dragići, a Dama je skočila od veselja kada su počeli zazivati njezino ime. Teta Sara je odmah počela pričati kako je Dama bila zločesta, ali Ivo joj nije povjerovao. Vidio je da mu Dama pokušava nešto reći, te je odlučio slijediti je do dječje sobe. Pratile su ih i teta Sara i gospođa Dragić, a teta je iskoristila situaciju da se još malo požali na Damu i Skitnicu. Ispričala im je kako ih je našla u sobi pored djeteta i da su mu sigurno željeli nauditi. Kada su ušli u sobu, Dama je odgrnula zavjesu zubima, a ispod nje je bio mrtav štakor. Tada su zaključili da su Dama i Skitnica spasili njihovog sinčića. Brzo su istrčali iz kuće prema automobilu kako bi dostigli živodera sa Skitnicom. Putem do automobila, Dama je lajanjem ispričala Peri i Beri što se dogodilo, pa su se i oni brzo uputili u potragu.

Pero i Bero svojim su izvanrednim njuhom prvi nanjušili živodera. Pero se dosjetio kako će mu konjima prepriječiti put. Počeo je glasno lajati, a konji su od straha stali kao ukopani. Kola su se prevrnula u stranu, a živoder nije mogao dalje. Tada je automobilom stigla obitelj Dragić, a čim se automobil zaustavio, Dama je potrčala prema Skitnici. Bila je zabrinuta za njega, ali ubrzo je shvatila da mu se ništa nije dogodilo. Ipak, dogodila se nesreća. Pero je završio pod kolima i jaukao je od boli. Bero se jako preplašio za svog prijatelja, a Ivo Dragić nije dvojio ni sekunde – hrabrog psa je brzo odvezao u bolnicu kako bi mu pomogli.

Dama i Skitnica vjenčali su se na Božić, a njihov novi zajednički dom bio je kod obitelji Dragić. Pero i Bero su ih odmah posjetili. Pero je još uvijek malo šepao na jednu nogu, ali bilo mu je već puno bolje. Sljedeći Božić Dama i Skitnica dočekali su sa svoje četvero predivne dječice. Bili su ponosni roditelji triju djevojčica, predivnih poput svoje majke, te jednog dječaka koji je bio isti otac. Pero i Bero proveli su sa sretnom obitelji još puno blagdana, uvijek iznova prepričavajući događaje koji su imali svoj sretan kraj.

PREKOsavjetnica.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime