„Graditi zajedništvo ponekad nije lako, ali je to za ljude koji žele mir i ljubav među narodima uvijek jedna velika inspiracija“, poručio je petrinjski gradonačelnik i zastupnik u Hrvatskom saboru Darinko Dumbović 15. svibnja na prigodnom prijemu koji je povodom početka mjeseca Ramazana održan u petrinjskoj gradskoj upravi, a na kojem je ugostio glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Sisak Alema ef. Crnkića i predsjednika Medžlisa islamske zajednice Sisak Edina Safića te Hajrudina Kulašića, predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.

„Htio sam vam prije svega, kao gradonačelnik i saborski zastupnik, uputiti iskrene čestitke koje trebaju donijeti sve ono što je najvažnije među ljudima ljudi koji, možemo reći da na ovim našim prostorima žive različite vjere, različite kulture i imaju različita  društvena, politička ili vjerska opredjeljenja. Ja sam čovjek koji pozdravlja tu različitost i vidi zajednički život i budućnost koja daje sigurnost kroz sve ono što imamo u temeljima našeg Ustava i u našim zakonima te svega onoga što zajednički gradimo. Graditi zajedništvo ponekad nije lako, ali u svakom slučaju to je za dobre ljude, za ljude koji žele mir i ljubav među narodima uvijek jedna velika inspiracija“, poručio je Dumbović te dodao kako je upravo mjesec Ramazana vrijeme u kojem trebamo pokazati ljubav, toleranciju i uzajamno poštovanje. Podsjetio je pritom na sve vrijednosti koje su zajedno izgradili tijekom godina, a naročito tijekom Domovinskog rata u kojem su veliki obol dali i branitelji Bošnjaci. „Naš je zadatak da svima omogućimo slobodu djelovanja i različitosti bez straha. Sloboda ne može biti dozirana i ja kao Hrvat, u niti jednom trenutku ne želim biti slobodniji od bilo kojeg Srbina, Bošnjaka ili neke druge nacionalne manjine. U protivnom, ako ja budem slobodniji od vas, to neće biti slobodna domovina za koju smo se borili“, zaključio je Dumbović poželjevši da im vjera bude vječita inspiracija za ljubav i zajednički život Petrinje, Sisačko – moslavačke županije i čitave Hrvatske.

VEZANE VIJESTI
Ne želimo biti samo statistika, već građani s jednakim šansama

 

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sisak Alem ef. Crnkić se zahvalio gradonačelniku na, kako je rekao, lijepoj uvertiri u njihov najodabraniji i najvažniji mjesec u godini, mjesec Ramazana. Prvi je ovo put u povijesti Islamske zajednice i Muslimana koji žive na ovim prostorima da su predstavnici Islamske zajednice pozvani na jedan ovakav prijem u Petrinju, grad na čijem području, nakon Siska, živi najveći broj muslimanskih vjernika. Podsjetivši na Šefika Pezerovića, prvog poginulog Bošnjaka branitelju u Domovinskom ratu koji je poginuo u Kuljanima kod Dvora, Crnkić je istaknuo kako je jako važan spomen na sve poginule hrvatske branitelje, ali i pripadnike bošnjačkog naroda koji su na najbolji mogući način pokazali koliko su voljeli i koliko vole ovu domovinu.

„Koje je domoljublje danas u miru, jer mi se danas i dalje trudimo da pokažemo domoljublje, samo ponekad na žalost često i deklarativno, simbolično? Međutim, domoljublje u miru je da svatko sa svoje strane i iz svojih društvenih uloga i pozicija radi svoj posao na najbolji mogući način, da se trudi da na taj način prosperira hrvatsko društvo. Mi smo zato i došli ovdje uspješnom gradonačelniku koji se trudi raditi svoj posao na najbolji mogući način. Drago mi je da je ovaj posjet, kako u susret Ramazanu, tako i u kontekstu gradnje Islamskog kulturnog centra koji je epohalni, kapitalni, najveći i najvažniji projekt sisačkih Muslimana i Bošnjaka u čitavoj regiji i ovom području. Mi smo ovdje prisutni stotinu godina. Gradnjom Islamskog kulturnog centra, koji će baštiniti sve te plemenite i univerzalne vrijednosti i biti jedan rasadnik dobra, jer mi ne gradimo samo džamiju, da gradimo samo za sebe, gradili bi samo džamiju, želimo ponuditi nešto i društvenoj zajednici gdje živimo. Mi gradimo Islamski kulturni centar koji će svojom multifunkcionalnošću ponuditi puno sadržaja, prostora i mogućnosti da se tu uspostavljaju, stvaraju i afirmiraju nova prijateljstva i da se promiču sve ove vrijednosti o kojima govorimo“, kazao je Crnkić.

VEZANE VIJESTI
NAJEZDA KOMARACA U PETRINJI Najavljeno novo zaprašivanje

Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Sisak Edin Safić pohvalio je suradnju s gradom Petrinjom izrazivši uvjerenje kako će ona i u budućnosti biti dobra.

Zadovoljstvo što ramazanska čestitka kreće upravo iz Petrinje izrazio je Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje.

„Ja sam već 14 godina aktivan, 12 godina sam bio predstavnik bošnjačke nacionalne manjine, sada sam predsjednik Vijeća i uvijek sam dobro surađivao s gradonačelnicima tijekom tih godina, a naročito  u posljednje vrijeme kako je gradonačelnik Darinko Dumbović imamo  potpunu podršku što se tiče svi naši aktivnosti koje obavljamo u našem gradu. Niti jedna gradska manifestacija ne prođe, a da se mi Bošnjaci ne uključimo kako bi pomogli našem gradu, a tako i nama Bošnjacima u ovom našem gradu. Ja sam prije svega Petrinjac, a onda sam Bošnjak. Preče nam je gdje živimo i radimo, ostvarujemo svoja materijalna dobra, stvaramo obitelj i školujemo djecu, nego tamo gdje smo rođeni. Mi ne zaboravljamo naš rodni kraj, ali ovdje je mjesto gdje živimo i kojem pridonosimo i nadamo se da ćemo svi zajedno, u ovom ozračju, tako nastaviti i dalje. Ponosan sam što ste vi danas ovdje i što sam ja predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u gradu Petrinji“, rekao je Kulašić.

VEZANE VIJESTI
Odigran treći turnir Prvenstva u maloj odbojci

Dodajmo kako su razmijenjeni i prigodni pokloni pa je tako Crnkić gradonačelniku darovao brošuru o Islamskom centru i primjerak prve halal kuharice u Hrvatskoj pod nazivom „Iz Nahline halal kuhinje“, koju su osmislile i uredile djevojake i žene okupljene kroz Vijeće žena Medžlisa Islamske zajednice Sisak, dok je Dumbović Crnkiću poklonio monografiju Petrinje i simbol grada stucku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here