Prosvjetari i Vlada danas ponovno pregovaraju

175

Pregovori obrazovnih sindikata i Vlade nastavit će se danas u u 15 sati u Vladi, potvrdila je Hini čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Pregovori se nastavljaju nakon što je trosatni sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata u obrazovanju u petak prekinut bez dogovora.

U petak je bilo objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Protiv Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama pa je štrajk učitelja i profesora u petak ušao u 35. dan.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec je nakon razgovora u petak izjavio da su ovaj put razgovarali i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.

VEZANE VIJESTI
ŠTRAJK PROSVJETARA Štrajk se sutra nastavlja u ove tri županije

Mihalinec: Želimo rješenje prihvatljivo sindikatima

“Mi smo premijera izvijestili da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda – što je najkasniji trenutak kad nas Vlada može pozvati i reći da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindiktima”, rekao je u petak Mihalinec.

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić tada je izjavio kako nema pomaka u pozicijama, da se pregovori nastavljaju, ali da je to što sindikati ne odustaju od zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova otegotna okolnost za razgovore.

Zbog toga su, smatra, taoci djeca koja ne idu u školu, ali i druge javne službe jer im se time ne omogućuje povišica plaće koju im je Vlada najavila.

VEZANE VIJESTI
ŠTRAJK PROSVJETARA Provjerite gdje se štrajka u ponedjeljak

Premijer Andrej Plenković smatra da se s prosvjetnim sindikatima sve moglo rješavati i bez štrajka, a na pitanje razmišlja li Vlada o njegovoj zabrani u subotu nije konkretno odgovorio nego kratko poručio da će se o tome razgovarati.

Ponovio je tada i kako je Vlada ne samo za kompromis nego je i dala paket za dugoročno rješenje. Napomenuo je također da i drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima o koeficijentima artikuliranim kroz medije.

Prosvjeta nije jedini resor, već ih ima jako puno, dodao je ističući da je važno naći rješenje koje je održivo proračunski i s prihodovne strane.

Rekao je da pregovora u subotu nije bilo jer se, kako je rekao, “nije imalo kad”.

VEZANE VIJESTI
ŠTRAJK PROSVJETARA Provjerite gdje se sutra štrajka!

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić smatra da Vlada neće posegnuti za zabranom štrajka učitelja i nastavnika i da za to nema pravnog temelja.

“Doduše, u ovoj je zemlji sve moguće, vidjeli smo kako funkcioniraju institucije i kako se pravosudne daju instrumentalizirati od politike”, rekao je Ribić u subotu na RTL-u, uvjeren kako, ipak, nema šanse da zabrana štrajka prođe.

Nije htio prognozirati hoće li se štrajk prosvjetara pretvoriti u širi val nezadovoljstva. “Ja to ne znam, ne volim prognozirati, ali sve su opcije moguće – da se štrajk uruši, da se to raširi, da se drugi uključe”, rekao je.

Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here