Sindikat: nastavljaju se „igre“ prema radnicima MID-a i TIBO-a

211

Predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) u četvrtak su na konferenciji za novinare u Rijeci izjavili da se nastavljaju „igre“ Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) prema radnicima tvornice Motori i dizalice 3. maj (MID), da nisu ispunjene ni obveze države prema Tvornici industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO) te da radnici zbog neisplate plaća dobivaju ovrhe i svojom egzistencijom plaćaju neodgovorno postupanje države.

Sindikat smatra da se u odluci CERP-a o odabiru najbolje ponude za MID ne može vidjeti tko će, odnosno, hoće li država namiriti radnička potraživanja za neisplaćene plaće, rekli su Rajko Kutlača i David Bregovac iz SIKD-a.

Podsjetili su da se država obvezala do privatizacije isplaćivati plaće. Naglasili su da im nije jasno zašto, iako je novac na računu MID-a, još nije isplaćena i druga obećana plaća, odnosno plaća za siječanj ove godine.

Zatražili su da se ta plaća odmah isplati.

Predstavnici SIKD-a rekli su također kako su od Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH –IS) jučer zatražili da im odgovore hoće li i dalje ustrajati na tome da se ispune sve obveze prema radnicima ili će zaključiti štrajk, koji je sada u mirovanju.

Predstavnici sindikata ocijenili su da je odnos države prema TIBO-u još gori, da država ne poštuje svoje odluke u vezi s tom tvrtkom te da je radnicima isplaćena tek siječanjska plaća..

Upravno vijeće CERP je 24. travnja prihvatilo ponudu pulskog Uljanika za kupnju dionica MID-a te odlučilo da će CERP radnicima isplatiti dvije zaostale plaće.

CERP će pozvati izabranog ponuditelja, Uljanik, na sklapanje Ugovora o prodaji i prijenosu dionica 3. maj MID u što kraćem roku, a najkasnije u roku od 60 dana.

Radnicima TIBO-a je, pak, plaća za siječanj isplaćena 1. travnja, nakon čega je i u toj tvornici štrajk stavljen u mirovanje, a proizvodnja nastavljena. Iz SMH – IS tada su ocijenili da je problem tek privremeno riješen, a da rješavanje problema privatizacije „nije na vidiku.“

TIBO i MID izdvojeni su iz Brodograđevne industrije 3. maj u postupku privatizacije te je upravljanje nad njima preuzela država, dok je Brodogradilište “3. maj” postalo dio Uljanik grupe.(Hina)

Foto: FaH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime