Prvi rezultati izlaznih anketa izbora za predsjednika Hrvatske

Rezultati izlaznih anketa prognozirali tko će biti na čelu države idućih pet godina

1382
Photo:Goran Stanzl/PIXSELL, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U Hrvatskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta za izbor predsjednika države, kandidati za tu petogodišnju dužnost su sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) i bivši premijer Zoran Milanović (SDP).

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, bila su otvorena od 7 do 19 sati.

Osim u Hrvatskoj, hrvatski se predsjednik bira u još 47 država, pravo glasa u nedjelju je imalo 3. 860.000 birača, oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. prosinca.

U tom krugu za dužnost predsjednika natjecalo se 11 kandidata, no kako niti jedan nije dobio dovoljno glasova da bi bio izabran, u drugi je krug ušlo dvoje sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović. Jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika, onaj tko dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

VEZANE VIJESTI
Milanović relativni pobjednik, u drugi krug i Grabar-Kitarović

Birače su ove nedjelje na biralištima dočekali glasački listići sa imenima dvoje kandidata, glasovalo se samo za navedene kandidate i to tako da se zaokružio redni broj ispred njihova imena.

Prvi krug sedmih izbora za predsjednika države imao je relativno visoku izlaznost, 51, 2 posto, glasovalo je 1, 9 milijuna birača, oko 100 tisuća više u odnosu na 1. krug izbora prije pet godina.

Prvi neslužbeni izborni rezultati bit će poznati u 20 sati, DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i potom osvježavati svakih pet minuta.

VEZANE VIJESTI
Ne želimo biti samo statistika, već građani s jednakim šansama

Obzirom se hrvatski predsjednik bira u 47 država diljem svijeta, zbog vremenske razlike, u nekima su izbori počeli već u subotu navečer i završili su do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu i to u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.

Drugi krug izbora pratilo je više od 24 tisuće promatrača, među njima nije bilo i onih iz nevladine udruge U ime obitelji kojima je DIP uskratio to pravo, ocijenivši da se U ime obitelji ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju, Grabar-Kitarović.

VEZANE VIJESTI
Aktualno: Krešo Beljak otkrio hoće li se kandidirati za predsjednika

Prema prvim izlaznim anketama koje je objavila RTL televizija, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je 46,75%, dok je Zoran Milanović osvojio 53,25% glasova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here