Prvi rezultati izlaznih anketa izbora za predsjednika Hrvatske

Rezultati izlaznih anketa prognozirali tko će biti na čelu države idućih pet godina

1647
Photo:Goran Stanzl/PIXSELL, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U Hrvatskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta za izbor predsjednika države, kandidati za tu petogodišnju dužnost su sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) i bivši premijer Zoran Milanović (SDP).

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, bila su otvorena od 7 do 19 sati.

Osim u Hrvatskoj, hrvatski se predsjednik bira u još 47 država, pravo glasa u nedjelju je imalo 3. 860.000 birača, oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. prosinca.

U tom krugu za dužnost predsjednika natjecalo se 11 kandidata, no kako niti jedan nije dobio dovoljno glasova da bi bio izabran, u drugi je krug ušlo dvoje sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović. Jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika, onaj tko dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Birače su ove nedjelje na biralištima dočekali glasački listići sa imenima dvoje kandidata, glasovalo se samo za navedene kandidate i to tako da se zaokružio redni broj ispred njihova imena.

Prvi krug sedmih izbora za predsjednika države imao je relativno visoku izlaznost, 51, 2 posto, glasovalo je 1, 9 milijuna birača, oko 100 tisuća više u odnosu na 1. krug izbora prije pet godina.

Prvi neslužbeni izborni rezultati bit će poznati u 20 sati, DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i potom osvježavati svakih pet minuta.

Obzirom se hrvatski predsjednik bira u 47 država diljem svijeta, zbog vremenske razlike, u nekima su izbori počeli već u subotu navečer i završili su do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu i to u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.

Drugi krug izbora pratilo je više od 24 tisuće promatrača, među njima nije bilo i onih iz nevladine udruge U ime obitelji kojima je DIP uskratio to pravo, ocijenivši da se U ime obitelji ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju, Grabar-Kitarović.

Prema prvim izlaznim anketama koje je objavila RTL televizija, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je 46,75%, dok je Zoran Milanović osvojio 53,25% glasova.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime