U prostoru Doma zdravlja Sisak 17. svibnja je održano je medijsko predstavljanje djelovanja Zaklade Viktorija za djecu oboljelu od zloćudnih i drugih teških bolesti Sisačko-moslavačke županije i prvih rezultata rada Malog logopedskog kabineta. Velikim humanitarnim koncertom „Gibonni za Zakladu Viktorija“ prikupljena su sredstva za plaću logopeda i nabavku komunikatora za djecu s područja Sisačko-moslavačke županije, izvijestila je ovom prigodom upraviteljica Zaklade Ivana Plavec.

 

„Organizirali smo veliki humanitarni koncert „Gibonni za Zakladu Viktorija“. Prikupljeno je sveukupno 304 655 kuna, od čega je 125 tisuća kuna donirala INA, a ostatak od 179 655 kuna prikupljen je prodajom ulaznica za koncert. Sav prikupljeni iznos iskoristit će se za plaću logopeda i za nabavku komunikatora, odnosno komunikacijskog uređaja za djecu s područja naše županije kojima je to, nažalost, ponekad jedini oblik komunikacije. Ono što bih posebno željela istaknuti je da se sva sredstva s humanitarnog računa koriste strogo namjenski i transparentno. Mi sve svoje obaveze prema nadležnim institucijama obavljamo u roku, svaki mjesec podnosimo izvještaj o radu logopeda i svaki mjesec podnosimo izvještaj o strogo kontroliranom namjenskom trošenju sredstava s tog humanitarnog računa“, kazala je Plavec koja se zahvalila svima koji su kupnjom ulaznici pridonijeli ovoj, kako je rekla, lijepoj priči.

Logopedinja Daliborka Jandroković pohvalila je nastojanja Zaklade Viktorija da svojim korisnicima, djeci oboljeloj od zloćudnih i drugih teških bolesti s područja Sisačko-moslavačke županije, olakša život i pruži svu potrebnu pomoć i skrb.

„Vi ovdje imate, kao i svaki grad, one najranjivije skupine društva. Vi ste to kao Zaklada prepoznali i organizirali jednu bajku, jednu priču, jer ste svi zajedno imali viziju da pomognete trenutačno 64 korisnika Zaklade Viktorija, djece s posebnim potrebama, djece s masovnim poremećajima, masovnim oboljenjima. Ne pričamo samo o djeci koja imaju poremećaj u jezično govornoj komunikaciju, nego o djeci koja imaju nus nalaze, koja imaju cerebralne paralize, tetrapareze, sindrome down, autizam, mikrocefalije, kromosomopatije, one poremećaje za koje smo čuli, ali moram priznati i one za koje nismo čuli“, istaknula je Jandroković te dodala kako joj je osobno njen posao izazov. Izvijestila je kako su još uvijek su u procesu opremanja prostora Malog logopedskog kabineta te kako s korisnicima trenutno radi dva puta tjedno. Rekla je i  da čine sve kako bi njihovi mali klijenti dobili vrhunsku skrb u svom gradu, a ne da odlaze u druge gradove te kako bi u konačnici bili sretni i zadovoljni.

Rad Zaklade, ali i uspostavu logopedske ambulante, pohvalio je ovom prigodom sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Zaklada Viktorija je županijska zaklada koju su osnovali hrvatski branitelji i upravo je namijenjena za pomoć onima najpotrebitijima,najranjivijima, a to su naša djeca s poteškoćama u razvoju i djeca oboljela od teških malignih i drugih oboljenja. Nažalost, u našem društvu imamo dosta takve djece i često puta sustav koji regulira tu problematiku, nije dovoljno učinkovit i moramo na ovakav način pronalaziti rješenja kako bismo pomogli toj djeci i roditeljima u liječenju i u svim onim teškoćama koje ih snađu. Kroz rad Zaklade, koja djeluje, kroz taj jedan sustav, imamo osiguran prostor u Zagrebu, dakle jedan stan gdje roditelji mogu odsjesti zajedno sa svojom djecom  kada idu na određene preglede ili liječenje“, pojasnio je župan.

On se zahvalio svima na organizaciji humanitarnog koncerta, Gibonniju koji je odmah prihvatio održati koncert, kao i svima koji su svojim donacijama pridonijeli da se ostvari ovaj plemeniti naum.

„Potrebe za logopedskim tretmanima u našoj županije su velike i pokušavamo na svim razinama i kroz neke druge programe pokušavamo riješiti ovaj problem, ali to još uvijek nije dovoljno. Nažalost, nedostaje logopeda, nemamo dovoljno kvalitetnog kadra, naših liječnika profesora koji bi se mogli uključiti u rješavanje ovih problema. Morat ćemo i mi kao društvo, a i mi kao Županji još puno više učiniti i pokušati dovesti još određeni broj stručnjaka za liječenje ovih i drugih tegoba“, ustvrdio je župan dodavši kako Županija financijski, sa 100 tisuća kuna, pomaže rad Zaklade.

Zaključio je kako su najsretniji kad se netko od djece korisnika Zaklade izliječi i kad mu više nije potrebna pomoć i skrb Zaklade.

Dodajmo kako su prikupljena sredstva dostatna za dvije do tri godine rada logopedske ambulante, a u Zakladi su najavili kako su u planu brojne aktivnosti kojima bi osigurali daljnja sredstva za rad logopeda, ali i drugih potrebnih stručnjaka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime