Puno kretanja, rada i druženja – recept dugovječnosti 106-godišnje Anđele Šoštarić

U njenoj obiteljskoj kući rođendan joj čestitao i zagrebački župan Stjepan Kožić

41

„Puno kretanja, puno rada i druženja“ tajna je dugovječnosti bake Anđele Šoštarić koja je u Drenju Brdovečkom pored Zaprešića, u krugu svoje obitelji, 2. kolovoza proslavila 106. rođendan.

Rođena je 2. kolovoza 1913. godine u obiteljskoj kući u Drenju Brdovečkom, u kojemu je provela čitav život. U mladim danima, radila je kao služavka u imućnijim obiteljima, no bila je vrlo posvećena i radu u poljoprivredi te domaćinstvu.

„Živjela sam jednostavno, na selu i jela sam svu seljačku hranu, variva i mliječne proizvode. Uvijek sam hodala bosa. Bio je to težak život, ali veseo, mladenački. Živjela sam seljačkim životom, hranili smo i stoku. Uvijek sam jako puno pješačila. Savjetovala bi ljudima da ne jadikuju za svaku nepogodu, nešto se mora i preživjeti“, kazala je Anđela Šoštarić upitana za tajnu svog dugovječnog života.

VEZANE VIJESTI
Velik broja intervencija vatrogasaca na području Zagrebačke županije

Danas se, kaže baka Anđela, osjeća kako – kada. Kad se dobro osjeća, onda je vesela i sretna što je doživjela te godine, a kad se osjeća lošije, onda pomisli kako se već naživjela. Potvrdila je to i njena snaha koja nosi isto ime, Anđela.

“Ona voli sve, voli glazbu, voli da joj radi televizor i svira radio. Rado se druži, voli pričati. Gleda i Sabor, prati politiku… Sad je već starija, već joj je teško, naporno joj je više puta. Onda je jedan dan dobre volje, drugi manje, promjenjivo kao i svi“, rekla je snaha Anđela Šoštarić.

Baka Anđela živi s jednim od sinova, drugi je nažalost preminuo, a ima još četiri unuka i sedam praunuka čijim se posjetima posebno raduje.

VEZANE VIJESTI
Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Obradovala se ovom prilikom i posjetu čelnog čovjeka Zagrebačke županije. Naime, jednoj od vjerojatno najstarijih stanovnica Zagrebačke županije, ali i čitave Hrvatske, rođendan je u njenoj obiteljskoj kući čestitao i župan Stjepan Kožić.

„Nije baš svakodnevna situacija da možete nekom čestitati 106-ti rođendan. Zato posebno, od srca, baki Anđeli čestitam rođendan. Prije svega, želim joj da i dalje živi u krugu svoje obitelji. Mislim da je danas rijetkost da se dožive tolike godine u krugu obitelji i da je to nešto što je, mogao bih reći, privilegija ovog vremena, da nema baš previše onih koji ostanu u krugu svoje obitelji. Stoga, prije svega zahvala onim koji o njoj brinu i skrbe da živi kvalitetno, njenoj obitelji, sinu i snahi. Želim da još poživi dosta vremena uz svoju obitelj i da te godine budu dobre, da nema problema sa zdravljem. Nama je drago da unutar županije imamo što više žitelja koji će doživjeti duboku starost poput bake Anđele. Kad ju pitam koji je recept za tolike godine, ona kaže vrlo jednostavno – puno rada, puno kretanja, ali i dosta druženja“, istaknuo je Kožić.

VEZANE VIJESTI
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ukupno 124 osobe pozitivne, tri umrle, 21 izliječena

Upravo se uz druženje i nastavila proslava rođendana bake Anđele kod koje je, unatoč godinama, još uvijek vidljiva snaga duha. Ne preostaje nam ništa drugo nego poželjeti joj od srca sretan 106. rođendan!

Foto: Zagrebačka županija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here