Putovima bana Jelačića u POU Hrvatski dom Petrinja

U Petrinjskim legendama i pričama, priča o banu Josipu Jelačiću

317

Glazbeno-scensko uprizorenje priče Putevima bana Jelačića, bit će održano u Petrinji u subotu, 18. svibnja.
U Petrinjskim legendama i pričama slavne petrinjske povijesti možete uživati na jedinstvenoj kulturno turističkoj manifestaciji u Petrinji.

Premda je u Petrinji boravio još kao sedmogodišnji dječak, živeći s roditeljima u obiteljskoj kući u Dugoj ulici, i obilazeći grob svoje bake Barbare koja je sahranjena na petrinjskom groblju sv. Benedikta 1766. godine, Josip Jelačić na prostore južno od Save stiže 1841. godine kada postaje potpukovnik u Prvoj banskoj pukovniji u Glini, da bi godinu dana kasnije postao pukovnikom i zapovjednikom Prve banske pukovnije.

VEZANE VIJESTI
U Sibiću se pripremaju za proslavu svog nebeskog zaštitnika sv. Benedikta

U sedam svojih najplodnijih vojnih godina suživio se sa stanovništvom Banovine sudjelujući ne samo u vojnim pohodima protiv Turaka nego i u gradnji infrastukturnih, odgojno-obrazovnih i drugih objekata te kao stalni posjetitelj kulturno umjetničkih programa petrinjske Čitaonice i kućni prijatelj brojnih uglednika i intelektualaca kako iz vojne tako i iz crkvene i građanske sfere. Hrvatskim banom je službeno postao 08. travnja 1848. godine kada je bansku prisegu položio pred kraljem Ferdinandom V.

Kao ban izvojevao je pobjedu nad Mađarima i hrvatsku slobodu uz veliku potporu svojih prijatelja i vojnika s Banovine. Umro je 20. svibnja 1859. u Zagrebu i kao prva mitska osoba hrvatskog naroda nakon revolucionarne 1848. postao je snažna inspiracija u borbi za ujedinjenje i osamostaljenje Hrvatske, ali i simbol otpora svakom presizanju nad narodnim bićem Hrvata. Otud i čuveni  usklik „Ustani bane, Hrvatska te zove!“ prvi put zabilježen 1867. godine.

VEZANE VIJESTI
Obilježen Dan mirovnih inicijativa

Glazbeno-scenskim programom, uprizorit će se život bana Josipa Jelačića u vrijeme njegovog položaja pukovnika i zapovjednika Prve banske pukovnije u Glini od 1841. do 1848. godine kada je često boravio i u Petrinji gdje je posjećivao zgradu Generalije, tadašnje sjedište vrhovnog vojnog zapovjedništva Banske brigade i gdje je bilo sjedište II. Banske pukovnije. Program je rađen na temelju pisane građe o životu Josipa Jelačića na prostoru Banovine koju je, namjenski za Turističku zajednicu Grada Petrinje, istražio i prikupio dr. sc. Ivica Golec.

VEZANE VIJESTI
Počela dezinfekcija stambenih zgrada u Petrinji

Program:

18 sati / Storytelling – upoznavanje s petrinjskim legendama i povijesnim pričama
21 sat / Glazbeno – scenski program Putovima bana Jelačića

Petrinjske legende i priče pod nazivom Putovima bana Jelačića bit će održane u POU Hrvatski dom Petrinja.

Fotografije starih razglednica: arhiv Turističke zajednice Grada Petrinje
Info: Turistička zajednica Grada Petrinje
www.petrinjaturizam.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here